”Cum ți-o fi norocul” sau ce reprezintă raportul un medic la 335 locuitori

| 05 iul, 21:28

Conform datelor statitice publicate ieri, în anul 2017, în România un medic asigură servicii medicale pentru 335 de locuitori. Aceasta reprezintă raportarea la populația țării a celor 58,6 mii medici de rețeaua de sănătate. E mult sau puțin?

Această măsură o dă comparația cu situația consemnată de datele Eurostat.România nu are cei mai puțini (evident, nici ce mai multi) medici din UE, raportat la 100.000 locuitori dar calitatea acutului medical, prin prisma sănătății populației, nu are corespondent în acest indicator.

Realitatea Financiară a comparat această datele INS cu stastica Eurostat, tot pentru 2017 (vezi tabelul atașat).

Dacă un medic român asigură servicii pentru 335 de locuitori, aceasta înseamnă ca număr de 300 medici corespund la 100.000 locuitori. Un număr egal de medici la 100.000 de locuitori are și Belgia. Aproximativ 300 de medici la 100.000 de locuitori mai  sunt și Ungaria.

O singură țară din UE are un număr aproape egal cu cel al medicilor noștri: Olanda. Dar la olandezi raportul este de 347,5 medici la 100.000 locuitori.

Țările cu mai mulți doctori la 100.000 locuitori sunt Grecia, Austria, Germania, Franta, Italia. Dacă despre asistența medicală din Grecia se cunosc puține lucruri, despre cea din celelalte se știe că este de o calitate indiscutabilă. Această comparație arată că numărul de medici raportat la 100.000 de locuitori poate fi relevant dar nu oferă explicației stării de sănătate precarea a populției din România.

Mai important decât numărul medicilor este calitatea actului medical. Pentru sănătatea populației importantă este pregătirea medicului, dotările de care beneficiază în exercitarea profesiunii sale. Atfel spus nivelul cheltuielior per capita din bani publici (și privați) pentru ca populația sa beneficieze de servicii medicale de calitate. Or, la acest capitol România este la coada clasamentului. Trăim în țara în care cuvântul de ordine este: ”Cum ți-o fi norocul.”

Faptul că mai sunt doctori care fac minuni, acesta este aproape meritul lor exclusiv. Atâta timp căteva zeci medici pe fiecare specialitare sunt cei spre care se îndreaptă speranțele a sute de mii de oameni,  raportul de un medic la 335 persoane (egal cu 300 medici la 100.000 persoane) este irelevant. În realitate, discrepanțele dintre Capitală (alături de trei orașe, câte unul pentru fiecare punct cardinal), și restul țării fac ca acest raport sa fie cu mult mai mic decât cel statistic; poate 100 de medici la 100.000 persoane, sau și mai puțin. Doar așa se poate explica procentul de 50% mortalitate ce ar putea fi evitată, dar din păcate nu este.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ