Cum pot câştiga elevii români din implementarea agendei digitale europene

| 26 sep, 2013

Conform evaluărilor existente la nivelul CE, între 50% şi 80% dintre studenţii din ţările UE nu utilizează niciodată manuale de informatică, programe informatice, emisiuni/podcasturi, simulari sau jocuri didactice.

Creşterea gradului de informatizare a şcolilor, introducerea platformelor de tip e-learning, introducerea manualelor digitale sunt direcţii pe care şcoală românească şi le asumă în mandatul ministrului Pricopie. Nici nu s-ar putea altfel, în condiţiile în care la nivel european există o preocupare reală şi intensă de a-i familiariza pe elevi cu avansul tehnologiei digitale.

Astfel, Comisia Europeana a lansat planul de acţiune "Deschiderea educaţiei", pentru a stimula competenţele informatice în scoli şi universităţi. Peste 60% dintre copiii în vârstă de 9 ani din Uniunea Europeana învaţă în scoli care nu dispun încă de echipamente informatice, conform datelor publicate de CE. Potrivit, Comisiei, până în 2020 competenţele informatice vor fi necesare pentru 90% dintre locurile de muncă.

Conform evaluărilor existente la nivelul CE, între 50% şi 80% dintre studenţii din ţările UE nu utilizează niciodată manuale de informatică, programe informatice, emisiuni/podcasturi, simulari sau jocuri didactice. Majoritatea cadrelor didactice la nivelurile primar şi secundar nu se consideră "competente informatic" sau capabile să predea cunostinţe informatice în mod eficient, iar 70% dintre acestea ar dori mai multe cursuri de formare în utilizarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor.

De altfel, ministrul Educaţiei a prezentat deja proiectul său pe termen mediu în ceea ce priveşte introducerea tehnologiei moderne în activitatea didactică. Ministerul intenţionează ca în anul şcolar 2013-2014 să pună la punct o bază materială şi de personal cu ajutorul căreia să se realizeze o modernizare reală a şcolii româneşti. De anul viitor se doreşte ca toate clasele I şi a II-a să fie dotate cu cel puţin un calculator şi proiector sau cu un laptop.

România are o serie de avantaje care vor facilita procesul de “digitalizare” a şcolilor. Vorbim despre cel mai ieftin Internet de mare viteză din întreaga zonă UE precum şi de cea mai mare cotă de Internet de mare viteză în randul populaţiei. Cu alte cuvinte, există premisele necesare şi avantaje competitive care permit extinderea tehnologiilor moderne în şcoli. Totodată, România are o apetenţă şi pentru gadgeturi, iar copiii din şcolile noastre pot câştiga un avantaj în faţa celor din celelalte state UE în ceea ce priveste digitalizarea şcolilor.

Copiii din ziua de astăzi evoluează şi acumulează informaţii într-un ritm mult mai rapid decât eram obişnuiţi. Progresul tehnologic şi evoluţia societăţii informatizate reclamă ca şcoala să se adapteze şi ea la provocările secolului XXI. Desigur, este dezirabil ca adecvarea şcolii la nevoile de cunoaştere ale copiilor să se realizeze într-o etapă timpurie astfel încât elevii români să nu piardă în raport cu cei din alte state ale Uniunii Europene în care preocuparea pentru pregătirea optimă în şcoală este fundamentală. Timpurile se schimbă și odată cu ele trebuie să țină pasul și copiii noștri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ