Cum să facem economii la curent

| 02 mar, 09:37

Becurile pe care le folosim la iluminarea locuinţei au un impact serios asupra facturii lunare. Este un motiv pentru a folosi becurile economice, care luminează la fel de puternic ca un bec normal, însă ne ajută să economisim energie electrică şi bani.

Facem un experiment de calcul. Dacă folosim un bec normal, cu incandescenţă de 100 W, 10 ore pe zi, timp de un an, vom plăti aproape 130 de lei. În această sumă intră şi preţul becului. În schimb, dacă folosim un bec economic, care consumă 20 de waţi pe oră, dar luminează la fel de mult, vom plăti, pentru aceeaşi perioadă, aproape 50 de lei. Am luat în calcul şi preţul becului.

 

Dacă ar fi să facem o comparaţie între cele două tipuri de becuri, fiecare are avantaje şi dezavantaje. Becul cu incandescenţă este ieftin, însă consumă multă energie, iar durata de viaţă este limitată la 1.000 de ore. Becul economic consumă puţină energie, are o durată de viaţă mai mare şi nu se încălzeşte prea tare. La capitolul dezavantaje, amintim costul ridicat şi aspect inestetic.

 

Factură cu bec cu incandescenţă

100 waţi

10 h/zi

Consum: 3650 h/an x100 W=365 KW

Cost : 365 KWh x0,35 lei KW =127,75 lei/an

Preţ bec: 1,5 lei

Total: 129 lei/ an

 

Factură cu bec economic

20 waţi

10 h/zi

Consum: 3650 h/an x 20 W=73 KW

Cost: 73 KWh x 0.35 lei KWh = 25,55 lei/an

Preţ bec: 25 lei

Total: 50, 55 lei/an

Tag-uri: curent, economii
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

9 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 mar, 20:17
Eugen Bator
becuri economice
Problema este că în lumea civilizată se renunță deja la becurile economice care s-au dovedit a fi un eșec din mai multe puncte de vedere. De ani buni tendința este de înlocuire cu tehnologie led (există câteva magazine on line în România care vând becuri și tuburi la prețuri comparabile cu cele ale celor economice). Mai nou o echipă de cercetători (am impresia că de la Harvard) a găsit o soluție prin care să revitalizeze becul cu wolfram prin recuperarea energiei pierdute prin căldură. Primele teste sugerează consum mai mic ca al led-urilor.
03 mar, 15:04
tovarasul
De cand s-a facut kilowatul 0,35 lei ? Eu platesc cam dublu pretul kwh.La ce furnizor de electricitate sunteti conectati ?
02 mar, 19:33
sorin
Castiga bani lucrand acasa!
Castigi bani de acasa! Ce-ai spune dacă ai primi imediat si GRATUIT un exceptional curs care te invata simplu sa castigi bani de acasa? Aceasta este oferta numarul unu: un sistem de lectii online si GRATUITE, cu explicatii foarte clare despre cum poti sa castigi bani de acasa! Cere si tu cursul la adresa de email: [email protected]
10 mar, 15:58
d.c.
banuti castigati de acasa = IDEAL!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ