Cum se împarte România în șmecheri și fraieri. Fost șef ANAF: „O treime din TVA se fură!”

| 21 apr, 19:13

Fostul șef al Fiscului Gelu Diaconu face afirmații grave cu privire la interesele blocării unor controale fiscale.

“O treime din TVA”, în timp ce România se împarte între “șmecheri” și ”fraieri”, a declarat Diaconu pentru QMagazine. Acesta adaugă că “un singur procent din TVA-ul neîncasat înseamnă cca 700 milioane de lei (peste 150 mil euro) care intră în alte buzunare private în loc să fie folosite pentru finanțarea serviciilor publice!”

“În România, de prea mult timp, există două categorii de contribuabili: „fraierii” care își declară și plătesc corect obligațiile fiscale și „șmecherii” care ocolesc plata taxelor.”, a precizat fostul șef al ANAF.

Pornind de la celebrul scandal Panama Papers, Diaconu dezvăluie că “gulerele albe”folosesc metode din ce în ce mai ingenioase “de optimizare/planificare fiscală agresivă/insolvențe controlate” pentru a nu plăti taxele cuvenite României. Potrivit acestuia, anul 2016 este decisiv în asigurarea sustenabilității relaxării fiscale, a echilibrului bugetar din perspectiva țintei de deficit programate și sub presiunea inițiativelor de majorare a cheltuielilor sociale într-un an electoral.

Gelu Diaconu a fost demis în luna februarie de la conducerea ANAF în urma deschiderii unui dosar penal pe numele său. DNA îl acuzat pe acesta de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.  Diaconu se apără acuzând că dosarul este unul politic.

“Un „dosar” inventat din senin, cu o precipitare maximă, a oprit brusc tot acest proces. (…) Am fost aspru criticat în media „dirijată” de frăția „gulerelor albe” pentru duritatea măsurilor pe care le-am inițiat și susținut în activitatea mea de șef al Fiscului”, spune Diaconu.

“Este o iluzie să credem că ANAF mai poate fi resetată pentru a deveni eficientă și agresivă în combaterea evaziunii. Deja s-a instalat o „lâncezeală” sub bombardamentul mediatic al deștepților din consultanță sau a birocraților bruxelezi care nu au nici o legatură cu realitățile economico-sociale din România.

Sub presiunea unor noi cheltuieli bugetare, cu scăderea încasărilor mai ales la principalul venit bugetar, adică TVA, va fi decisă prin toamnă singura măsură posibilă: suspendarea aplicării măsurilor de relaxare fiscală. Ar mai fi o alternativă pe care se feresc însă să o spună cu voce tare: revenirea FMI-ului salvator!

Ca la noi (și la greci), la nimenea!”, conchide Gelu Diaconu, fost șef ANAF.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ