Cum se joacă PNL de-a guvernarea

| 18 mai, 2014

După ce au ales să iasă de la guvernare, cei din PNL s-au pus pe redactat 'programe economice', cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare. Delegaţia Permanentă a partidului a adoptat, vineri, un document care propune plafonarea TVA şi a altor impozite şi taxe la 16% şi renunţarea la ideea unui nou acord cu FMI.

Conducerea PNL se preocupă, în plină campanie pentru alegerile europarlamentare, de viitoare programe de guvernare şi de colaborarea cu PDL şi PMP pentru susţinerea moţiunii de cenzură. Liberalii desconsideră şi dau în lături, în felul acesta, importanţa temelor europene şi a dezbaterilor despre rolul reprezentanților României în Parlamentul European, pentru că ei se preocupă, din opoziţie, în mod rizibil, de direcţiile petru economia naţională în următorii 10 ani.

Potrivit programului liberalilor, impozitarea muncii ar urma să ajungă de la 45%, valoarea cumulată din prezent, la 16% plătit de angajat şi 16% plătit de angajator. În acelaşi timp, liberalii doresc reducerea TVA de la 24% la 16%, iar nivelul de 16% să fie aplicat atât impozitului pe profit, cât şi impozitului pe venit şi impozitului pe dividende. Nu este deloc limpede dacă liberali au luat în considerare și impactul bugetar pentru reducerea drastică a fiscalităţii pe care o doresc. De fapt, propunerile PNL sunt cam la fel de serioase ca cea de a da înapoi ora României pe fusul orar al Europei centrale.

Măsurile liberalilor sunt destinate în principal celorlalte partide ‘de dreapta’, adică toţi cei care pretind că au făcut ceva în ultimii 25 de ani pentru susținerea mediului antreprenorial şi sprijinirea iniţiativei private. Propunerile din programul liberalilor pot înlesni susținerea parlamentarilor PDL şi ai PMP, pentru moțiunea de cenzură care va fi votată în Parlament. Dar ele mai au în vedere și alegătorii de dreapta, pentru rebranding-ul PNL printr-o “viziune curajoasă”, care ar presupune, cel puțin într-o primă etapă, o scădere a nivelului încasărilor statului, măsurile urmând a fi implementate, spun liberalii, “fără un alt acord cu FMI”.

PNL afirmă ca obiectiv economic dezvoltarea clasei de mijloc, care să crească la peste jumătate din populaţia României. Din nou, nu este clar dacă acesta este un simplu deziderat, o declaraţie de principiu, sau dacă există şi anumite proiecţii economice pentru ce s-ar întâmpla cu indicatorii economici ai României dacă fiscalitatea ar fi modificată într-un mod radical.

Programul poate fi util pentru diferenţierea partidului, în vederea a mult-discutatei reunificări a dreptei, dar valoarea sa, din punct de vedere politic, este practic nulă. Liberalii ar fi putut să vină cu orice fel de propuneri atunci când aveau viceprim-ministru și ministru de Finanțe și ministrul Economiei în Executiv și când aceste măsuri ar fi putut fi negociate în contextul unei majorități parlamentare de 70%. Acum, după ce a dinamitat proiectul politic care a avut cel mai mare succes în alegeri, Uniunea Social-Liberală, PNL crede că trebuie să își reevalueze mesajele despre abordarea economiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ