Cum se poate mai poate califica România la Mondiale

| 17 noi, 2013

Deşi majoritatea declaraţiile oficialilor români înaintea manşei tur a meciului de baraj pe care România l-a disputat în compania selecţionatei Greciei erau optimiste, jocul de vineri seară a însemnat o mare dezamăgire.

Reprezentativa României a fost învinsă cu scorul de 3-1 în jocul care a avut loc la Pireu, diminuând dramatic şansele ţării noastre de a participa la turneul final Rio 2014 din Brazilia.

Că România urma să aibă un meci foarte greu era de aşteptat încă dinaintea începerii efectivă a meciului, când au fost oficializate formaţiile de joc şi aşezările tactice. În timp ce antrenorul formaţiei elene, Fernando Santos a aliniat o formulă ofensivă 4-3-3, Victor Piţurcă a abordat o tactică 4-5-1. Adică o abordare foarte defensivă care a fost „citită” de tehnicianul portughez al grecilor. Decizia selecţionerului Piţurcă de a aborda manşa tur într-o aşezare tactică excesiv de prudentă, mai ales în contextul indisponibilităţii lui Vlad Chiricheş, s-a dovedit a fi total neinspirată. În plus, titularizarea lui Cristi Tănase, un jucător fără veleităţi defensive şi căruia i se pot imputa primele două goluri înscrise de greci, a întregit tabloul unei tactici pierzătoare.

De neînţeles, în egală măsură, decizia selecţionerului în a nu-l titulariza pe Alexandru Maxim, cel mai în formă jucător român al momentului şi unul dintre cei mai apreciaţi jucători în acest sezon al Budesliga. În schimb, a fost titularizat Răzvan Cociş, una dintre mai vechile febleţi ale lui Victor Piţurcă, jucător care evoluează la o echipă de pluton din campionatul Ucrainei.

Desigur, cauzele eşecului României nu pot fi rezumate într-o analiză succintă. Cert este însă că principalul vinovat este Victor Piţurcă, adeptul aceleiaşi tactici defensive care nu a ridicat nicio probleamă naţionalei Greciei. Selecţionata elenă a reuşit pentru prima dată din 2011 să înscrie trei goluri într-un meci oficial, victimă căzându-i tocmai România. Şi mai grav este însă că scorul de 3-1 nu reflectă în totalitate realitatea. Ţinând cont de sumedenia de ocazii ratate, se poate spune că selecţionată română a scăpat ieftin, scorul putând fi mult mai mare în favoarea grecilor.

Pentru a se califica la Cupa Mondială, România are nevoie de o victorie cu 2-0 sau o victoria la o diferenţă de cel puţin trei goluri pe National Arena, în manşa retur care va avea loc marţi, 19 noiembrie. Şansele par a fi mai degrabă reduse, mai ales dacă abordarea tactică va fi tot defensivă. Puţini sunt jucătorii din lot cu profil ofensiv pe care antrenorul naţionalei se poate baza.

Dacă România nu va reuşi să se califice în dauna Greciei, adversarul considerat a fi cel mai accesibil, atunci aşteptarea pentru o nouă prezenţă la un Campionat Mondial se va prelungi până în 2018, adică nu mai puţin de 20 de ani de la ultima calificare la Cupa Mondială din Franţa 1998. În acest caz, este evident că cineva trebuie să îşi asume răspunderea, iar principalii responsabili vor fi preşedintele FRF Mircea Sandu şi selecţionerul Victor Piţurcă. După modelul de la Liga Profesionistă de Fotbal, se poate vorbi de necesitatea unor shimbări şi la vârful Federaţiei Române de Fotbal.

P.S. Chiar dacă înfrângerea încasată de România în faţa Greciei complică teribil misiunea selecţionatei noastre în retur, cea mai mare surpriză înregistrată în manşa tur a barajului pentru calificare la CM 2014 este înfrângerea cu 2-0 a Franţei în faţa Ucrainei, la Kiev. Ar fi o uriaşă surpriză ca o superputere a fotbalului mondial, cu jucători de mare clasă, să rateze prezenţa la turneul final de la Rio.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ