Cum trece o știre pe lângă noi: Traian Băsescu a confirmat ca o susține pe Udrea la președinție

| 03 sep, 2013

Apropierea dintre Băsescu şi Udrea a cunoscut în mod clar o intensificare în ultimul timp şi vorbim despre o apropiere politică, nicidecum de altceva. S-a observat de la o poştă intenţia lui Băsescu de a o plasa pe Udrea în primele locuri pentru o eventuală candidatură la prezidenţiale şi iată că dovezile concludente nu întârzie să apară.

În interviul acordat de preşedintele Băsescu pentru publicaţia Adevărul s-au lansat multe mesaje legate de actualităţile noastre. Avem o agendă aglomerată şi pe lângă proiectul Roşia Montană şi nefericitul incident cu un copil sfâşiat de maidanezi nu a mai avut loc să treacă altceva.

Fără să răpim din importanţa celorlalte două evenimente, trebuie să observăm şi mesajele „subliminale” pe care preşedintele ţării le-a transmis în dimineaţa zilei de ieri.

Un astfel de mesaj va face cu siguranţă obiectul multor analize şi comentarii chiar dacă acest lucru se va întâmpla mai târziu. Traian Băsescu a declarat, fără urmă de îndoială, că o susţine pe Elena Udrea la prezidenţialele de anul viitor.

Au fost multe comentarii legate de faptul că Băsescu şi Udrea formează acum un tandem electoral şi dacă ne aducem aminte de declaraţiile celor doi din timpul vacanţei petrecute la mare ne dăm seama că acest tandem nu este unul închipuit.

Pentru a ne reîmprospăta memoria, fiindcă în astfel de cazuri nu este permis să uităm, vă aduc aminte de „croaziera” pe care Traian Băsescu şi Elena Udrea au petrecut-o în această vară pe Marea Neagră. Nici versurile “Noi suntem români” cântate în canon de cei doi nu sunt un episod de neglijat din vară. Apropierea dintre Băsescu şi Udrea a cunoscut în mod clar o intensificare în ultimul timp şi vorbim despre o apropiere politică, nicidecum de altceva. S-a observat de la o poştă intenţia lui Băsescu de a o plasa pe Udrea în primele locuri pentru o eventuală candidatură la prezidenţiale şi iată că dovezile concludente nu întârzie să apară.

Tandemul Băsescu – Udrea funcţionează de mult timp. Declaraţiile unuia îşi găsesc ecoul în declaraţiile celuilalt. Nu ştim încă dacă vorbim despre o relaţie de tip simbiotic sau de una de tip parazit dar cert este că obiectivul acestei relaţii a fost şi rămâne propulsarea Elenei Udrea în funcţii cât mai înalte, în cazul de faţă în cea mai înaltă funcţie în stat. Dacă facem apel din nou la memorie, nu mai devreme de primăvara aceasta Traian Băsescu s-a implicat nepermis de mult în politica internă a Partidului Democrat Liberal, doar pentru a se lupta, cot la cot cu Udrea, pentru ca aceasta să câştige funcţia de preşedinte PDL. Acum, dacă ne întrebăm de ce, răspunsul este mult mai uşor de dat. În România, tradiţional este ca preşedintele unui partid să candideze la cele mai înalte funcţii, cum ar fi cea prezidenţială. Reţeta s-a aplicat la absolut toţi preşedinţii pe care ţara noastră a avut norocul, sau nenorocul, să îi aibă până în ziua de astăzi şi se pare că, în planul lui Băsescu, nici Elena Udrea nu ar fi făcut excepţie de la această regulă.

Din păcate pentru planurile celor doi, Udrea a pierdut în faţa PD-istului de tradiţie Vasile Blaga, fapt care l-a supărat peste măsură pe aliatul doamnei Udrea, Traian Băsescu, acesta declarându-şi despărţirea de partidul său de suflet, PDL, cel puţin sub conducerea lui Blaga.

În aceste linii se configurează relaţia dintre Udrea şi Băsescu la ora actuală.

Cum acest tandem nu a rămas neobservat atât de ochii presei cât şi de ochii analiştilor – nici premierul nu a scăpat ocazia să remarce pe marginea subiectului – a devenit evident faptul că Băsescu are un interes vădit să îi facă o campanie puternică Elenei Udrea pentru prezidenţiale. Argumentul concludent în acest sens, dacă mai era nevoie de aşa ceva, se regăseşte în intervenţia pe care preşedintele a avut-o luni dimineaţă la Adevărul live. Sunt două femei care pot fi preşedinte în 2014, Monica Macovei şi Elena Udrea, acesta a fost mesajul preşedintelui pentru toţi cei care îl urmăreau. Ceea ce este şi mai interesant şi aici ne dăm seama că este vorba despre un tandem, este faptul că Udrea declara cu puţin zile în urmă că preşedintele Traian Băsescu se află la a doua tinereţe politică şi că este singurul care face o opoziţie reală guvernului USL.

Strategia este limpede dar foarte dăunătoare pentru dreapta. Dacă ascultăm atent, ceea ce spune preşedintele este faptul că îşi doreşte o dreaptă unită în România cine este factorul unificator în accepţiunea lui Băsescu nu este greu de dibuit nici pentru cei mai neofiţi dintre noi. Numai că problema aici intervine: Elena Udrea a fost şi va rămâne un factor distructiv în politică şi precis din acest motiv este acum izolată deopotrivă în PDL şi în Mişcarea Populară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ