Cum va ajuta economia României injecția de capital a BCE

| 23 ian, 19:40

Luna martie va fi una foarte importantă pentru economia europeană, în contextul în care BCE va lansa un program extins de achiziții de active care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016. Măsura are ca scop prevenirea riscului de deflație pe termen lung, fiind vizată revenirea inflației către 2%.

Explicația pe înțelesul tuturor a impactului deciziei asupra economiei României este următoarea: BCE tipărește inițial bani (creează euro) cu care cumpără obligațiuni de la instituțiile financiare din zona euro. Băncile naționale împrumută mai departe banii băncilor comerciale, iar multe dintre acestea au filiale în România, în care vor investi. Pe de altă parte, ratele dobânzilor la care România se va putea împrumuta de bani vor scădea, ceea ce înseamnă un avantaj pentru țara noastră pe termen mediu și lung.

Totodată, analiștii sunt de părere că foarte mulți bani vor merge în economia Germaniei, cea mai mare piaţă de export a României, ceea ce înseamnă că țara noastră va putea vinde mai mult. Creșterea lichidităților va determina majorarea ratei de acordare a creditelor pentru populație și reducerea dobânzilor, ceea ce înseamnă automat creșterea consumului și accelerarea ritmului în care banii circulă în economie, fiind astfel stimulată creșterea în toată Uniunea Europeană.

Este important de ținut cont că regulile definite de Banca Centrală Europeană definesc achizițiile de obligațiuni în raport proporțional cu datoriile fiecărui stat din zona euro, iar eventualele pierderi generate de propriile obligațiuni guvernamentale vor fi suportate de băncile centrale naționale. Astfel, cu cât un stat are datorii mai mici, cu atât riscurile sunt mai mici și sprijinul mai stabil.

Citeşte şi: Banca Central Europeană, ajutor pentru creditorii greci. VEZI prin ce metodă!

Totuși, măsura este una deschisă, care ar putea fi urmată de alte decizii fiscale ce au ca obiectiv adoptarea de reforme structurale pentru salvarea monedei euro. Nu este prima astfel de decizie pe plan internațional - băncile centrale ale Danemarcei, Turciei, Canadei sau Indiei au anunțat la rândul lor reduceri ale dobânzii de politica monetară, iar în perioada 2009-2014 SUA au injectat peste 4 trilioane de dolari în economie prin cumpărare de obligațiuni pentru revenirea economiei după prăbușirea financiara din 2008 – măsuri similare fiind adoptate și de Marea Britanie și Elveția.

Citeşte şi: "Adio, credit!". Ce presupune legea care le va permite datornicilor să intre în insolvenţă

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 ian, 22:09
Liviu
injecția de capital a BCE
Se pregătesc pentru balamucul cu creditele din Europa. Licuriciul a făcut la fel.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ