Cursul de schimb se va stabiliza la 4,35 lei/ euro, până la sfârşitul anului

| 20 iun, 2013

Garanti Bank estimează că până la finalul acestui an cursul de schimb se va stabiliza la aproximativ 4,35 lei/euro şi va ajunge la 4,25 lei/euro în 2014, în condiţiile unui mediu politic stabil, potrivit unui comunicat de presă.

"Evoluţia leului va fi strâns legată de apetitul investitorilor străini pentru titlurile de stat, dar şi pentru companiile deţinute de stat, incluse pe lista de privatizări, şi, implicit, de succesul proiectelor de privatizare. De asemenea, vulnerabilitatea ţării faţă de evenimentele globale şi regionale ar putea fi mitigată de creşterea credibilităţii reformelor structurale prin încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional. Atractivitatea ţării va creşte odată ce rezultatele proiectelor structurale vor fi reflectate într-o activitate economică sporită", informează documentul citat.

Potrivit acestuia, în primul trimestru, Produsul Intern Brut real a fost peste aşteptări, cu o rată de creştere trimestrială de 0,7%, respectiv de 2,2% faţă de primul trimestru din 2012.

"Creşterea economică din primul trimestru a fost susţinută exclusiv de către cererea externă. În ceea ce priveşte cererea internă, consumul a fost afectat în principal de scăderile în termeni reali ale salariilor în sectorul privat, iar investiţiile au fost afectate de blocarea fondurilor europene. Totuşi, Garanti Bank estimează că apetitul consumatorilor ar putea fi impulsionat printr-o finanţare mai ieftină în moneda locală şi prin posibila apreciere a leului în a doua parte a anului. La rândul lor, estimările în privinţa inflaţiei s-au îmbunătăţit. Garanti Bank estimează o rată a inflaţiei de 3,5% pentru finalul anului 2013, ajungând astfel în intervalul de ţintă al BNR. Se aşteaptă pe de o parte scăderea preţurilor la alimente, ca urmare a recoltei mai bune din acest an, iar pe de altă parte menţinerea presiunilor asupra preţurilor la energie, cu o creştere proiectată de 13,6% în decembrie 2013 faţă de anul trecut", se arată în comunicat.

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reuneşte şi Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA), Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA) şi Garanti Credite Ipotecare (marca sub care funcţionează Domenia Credit IFN SA). Garanti Bank România este o bancă universală deţinută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), cu o istorie de 65 de ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ