Cursuri de etică şi non-discriminare pentru minorități

| 28 mai, 2014

Discriminarea economică, bazată pe inegalitatea socială crescândă din societatea românească, accentuează discriminarea grupurilor vulnerabile şi ajunge chiar să o depăşească, este concluzia dezbaterii cu tema „Etică şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile”.

Discriminarea economică, bazată pe inegalitatea socială crescândă din societatea românească, accentuează discriminarea grupurilor vulnerabile şi ajunge chiar să o depăşească, devenind în sine un factor de constituire a unui grup vulnerabil major, este concluzia dezbaterii publice cu tema 'Etică şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile - parte a educaţiei medicale', organizată miercuri de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS).

'Cursul de etică şi non-discriminare trebuie să se extindă, el nu este pentru toate grupurile vulnerabile. Populaţia de etnie romă este una vulnerabilă prin percepţia care există despre ea în societate. Aceeaşi percepţie discriminatorie există însă şi în ţările care se declară ultrademocratice. De unde vine această percepţie? Din necunoaştere. Dacă nu suntem ipocriţi, să recunoaştem că există această percepţie. Nu o putem modifica doar prin reglementări, ci e nevoie de educaţie. Numai în lumea animală ceea ce este diferit este omorât', a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae la această dezbatere, potrivit unui comunicat remis presei de ADIS.

El a dat exemplul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, cu 140 de studenţi romi care sunt un model pentru comunitatea lor.

Preşedintele ADIS, Alina Gabriela Ungureanu, a declarat la rândul ei că demersul de a introduce în învăţământul universitar medical din România un curs de etică şi non-discriminare a fost demarat acum 4 ani, iar în prezent ADIS este partener într-un proiect pe fonduri europene derulat de Facultatea de Medicină 'Victor Papilian' din Sibiu, prin care acest curs opţional să devină obligatoriu pentru studenţi.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba Ferenc, a apreciat că acest curs reprezintă un factor de competitivitate atât pentru universităţile şi facultăţile de medicină, cât şi pentru studenţii lor, pentru că aduce un plus de cunoştinţe şi bune practici. Mai mult, a arătat preşedintele CNCD, în exerciţiul bugetar 2014-2020 al UE, în ceea ce priveşte acordarea de finanţări pe fonduri structurale, implicarea grupurilor vulnerabile, cum este şi cel al romilor, va reprezenta un atu important care va fi luat în calcul.

Dezbaterea şi-a propus să găsească mijloacele prin care cursul opţional de 'Etică şi Non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate', care se predă la ora actuală în 5 universităţi şi facultăţi de medicină, să poată fi transformat în curs obligatoriu în cadrul curriculelor unităţilor de învăţământ superior în domeniul medical, susţin reprezentanţii ADIS.

Acest curs are ca obiective cunoaşterea conceptului de discriminare, a fundamentelor etice care interzic discriminarea pacienţilor, prevederile juridice care reglementează acest concept, precum şi aspecte ce ţin de starea de sănătate a minorităţii rome, de către viitorii profesionişti din sănătate, spre a încerca o soluţie 'profilactică' de combatere a acestui fenomen, se mai arată în comunicatul ADIS.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ