Curtea de Apel Bucureşti judecă dacă Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare

| 09 apr, 2014

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pentru miercuri judecarea apelului în cazul contestaţiei depusă de Mircea Diaconu privind candidatura sa la alegerile pentru Parlamentul European.

Apelul a fost înaintat de Agenţia Naţională de Integritate, după ce contestaţia lui Mircea Diaconu a fost admisă pe 5 aprilie de magistraţii Tribunalului Bucureşti, permiţându-i acestuia să candideze la europarlamentare.

În motivarea deciziei de admitere a contestaţiei, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au apreciat ca fiind 'lipsit de claritate' şi 'imprecis' textul art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, care stipulează: 'Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului'.

În opinia Tribunalului Bucureşti, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa funcţia de senator, care, ca funcţie eligibilă, nu este identică cu cea de europarlamentar.

Judecătorii au luat în calcul şi jurisprudenţa CEDO, care a stipulat că un text de lege imprecis operează în favoarea 'titularului dreptului supus interdicţiei, respectiv dreptul de a fi ales'.

"Reţinând că funcţia eligibilă ocupată anterior de contestator a fost aceea de senator în Parlamentul României, iar candidatura sa vizează nu aceeaşi funcţie eligibilă, respectiv aceea de parlamentar european, tribunalul constată că nu este incidentă teza a II-a a disp.art.25 alin. (2) din legea nr. 176/2010, reţinută de Biroul Electoral Central prin Decizia criticată', se mai arată în motivarea judecătorilor.

Mircea Diaconu a atacat în instanţă hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela că are interdicţie să ocupe o funcţie eligibilă.

"La momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se află în perioada de interdicţie a ocupării unei funcţii eligibile', relevă motivarea deciziei BEC.

BEC a avut în vedere raportul Agenţiei Naţionale de Integritate privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitării concomitente a demnităţii de senator şi a funcţiei de director-manager al Teatrului 'C.I. Nottara'.

'Având în vedere caracterul obligatoriu al Deciziei nr. 3104/2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie irevocabile care trebuie respectată atât de către cetăţeni, cât şi de autorităţi publice, inclusiv de BEC, observând prevederile art. 25, alin 2 din Legea nr. 176/2010 cu modificările şi completările ulterioare, văzând faptul că, potrivit limbajului comun - în condiţiile în care legiuitorul nu defineşte această sintagmă - prin 'funcţie eligibilă' se înţelege 'funcţie care poate fi aleasă' - conform Dicţionarului Explicativ Român - în această categorie intrând şi funcţia de parlamentar european (...) BEC respinge candidatura independentă a lui Mircea Diaconu', preciza BEC.

Pe 26 martie, Agenţia Naţională de Integritate a informat BEC că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European.

"Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, în cazul de faţă, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ menţinut prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, aspect care face ca acesta să intre sub incidenţa dispoziţiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 şi pe cale de consecinţă acesta nu îndeplineşte o condiţie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European", susţinea ANI.

În opinia ANI, o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi integrităţii în exercitarea funcţiei publice.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie că Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare după ce liberalii au luat act de comunicatul ANI şi sentinţa ÎCCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.

A doua zi, Mircea Diaconu a demisionat din partid şi a declarat că intenţionează să candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. El şi-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie în calitate de independent. Diaconu a menţionat că a strâns peste 125.000 de semnături de susţinere a candidaturii sale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ