Curtea de Apel: Guvernul va plăti către BCR 5,7 milioane dolari pentru albumul "Eterna și Fascinanta Românie"

| 27 iun, 17:37

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis luni ca Secretariatul General al Guvernului (SGG) să plătească Băncii Comerciale Române (BCR) suma de 5.796.980 USD, reprezentând contravaloarea unui contract semnat în anul 1995 privind editarea albumului "Eterna şi Fascinanta Românie".

Pe de altă parte, instanţa a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în garanţie a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti a respins în octombrie 2012 cererea BCR, însă Curtea de Apel Bucureşti a admis luni apelul băncii şi a hotărât ca SGG să plătească suma de 5.796.980 USD. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

"Admite apelul declarat de reclamanta BCR SA. Schimbă în tot sentinţa civilă nr.14145/15.10.2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă în sensul că: admite în parte cererea de chemare în judecată şi obligă pârâta SGG la plata sumei de 5.796.980 USD în lei la cursul oficial al BNR din ziua plăţii. Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în garanţie a numiţilor Hrebenciuc Viorel, Unghianu Mihai şi Fruntelată Dan. Respinge ca nefondat apelul formulat de către pârâta SGG. Cu recurs în 15 zile de la comunicare", se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

În anul 1995, Viorel Hrebenciuc, care deţinea la acea dată funcţia de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, şi Dan Fruntelată, care ocupa postul de secretar de stat, au semnat cu firma franceză Groupe Saintonge Edition, controlată de omul de afaceri Adrian Costea, un contract pentru editarea unui album foto despre ţara noastră, intitulat "Eterna şi Fascinanta Românie".

Albumul urma să fie distribuit în 144 de ţări, pentru a atrage investitori străini, iar contractul a fost sponsorizat de Bancorex, cu suma de 5,79 milioane de dolari.

După încheierea contractului de sponsorizare, firma franceză a primit un avans consistent, dar a livrat numai 4.200 de exemplare din comanda totală de 97.000 de albume.

Ulterior, după ce BCR a preluat Bancorex, banca a dat în judecată SGG, solicitând să-i fie restituiţi cei 5,79 milioane de dolari, iar SGG i-a chemat în garanţie pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată.

Cazul a fost investigat şi de Parchetul General, însă dosarul a fost închis de procurori în anul 2000.

Potrivit presei centrale, controversatul om de afaceri româno-francez Adrian Costea a fost un apropiat al fostului preşedinte Ion Iliescu, el finanţând campaniile electorale ale acestuia.

În 2008, Adrian Costea a fost condamnat de Tribunalul Corecţional din Paris la trei ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 150.000 de euro, el fiind acuzat că ar fi deturnat zeci de milioane de euro din contracte încheiate cu statul român.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ