Curtea Penală Internaţională emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

| 17 mar, 21:10

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, cu privire la responsabilitatea acestuia în crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022, relatează AFP.

 

”Azi, la 17 martie 2023, Camera Preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandat de arestare a două persoane, în cadrul situaţiei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial însărcinat cu drepturile copilului în Rusia, anunţă într-un comunicat CPI.
Putin ”este presupus responsabil de crima de război de deportare ilegală a populaţiei (copii) şi de transferul ilegal de populaţie (copii) din zone ocupate în Ucraina către Federaţia rusă”, precizează Curtea.
”Crimele ar fi fost comise de teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând de la 24 februarie 2022”, precizează CPI.
Există ”motive rezonabile să credem că domnul Putin este personal responsabil de crimele susmenţionate”, subliniază Curtea.
Luni, ziarul american The New York Times (NYT) dezvăluia că CPI se pregătea să deschidă urmăriri ale unor ruşi cu privire la transferul de copii către Rusia şi cu privire la atacuri deliberate ale unor infrastructuri civile în Ucraina.
Procurorul CPI Karim Khan anunţa luna aceasta, în urma unei vizite în Ucraina, că presupuse răpiri de copii fac ”obiectul unei anchete prioritare”.
Diplomaţia rusă a denunţat imediat aceste declaraţii ”neînsemnate” ale CPI.
”Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt goale de sens pentru ţara noastră, inclusiv din punct de vedee juridic”, pentru că Moscova nu are nicio obligaţie faţă de Curte, a scris pe Telegram o purtătoatre de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
Zaharova nu se referă nominal la Vladimir Putin în mesajul său.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ