Dacă Voiculescu pică, atunci Antenele pică

| 03 oct, 2013

O eventuală condamnare definitivă a lui Voiculescu şi a fiicei sale ar echivala cu sfârşitul unei ere la Antena 3. În mod cert politica editorială a postului ar urma cu totul alte căi, asta dacă trustul va fi preluat de altcineva pentru că fără o finanţare consistentă trustul media nu are cum să reziste pe piaţă.

Se îngroaşă gluma în trustul Intact. Sorin Alexandrescu, Şerban Pop, Dan Voiculescu şi fiica sa Camelia - Rodica Voiculescu şi George Daniel Matiescu sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de santaj, respectiv complicitate la şantaj în dosarul "Şantajul RCS- RDS". DNA a hotărât trimiterea în judecată a inculpaţilor şi, după recenta condamnare de la tribunalul Bucureşti, lucrurile nu se arată prea bine pentru fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu.

Calitatea deontologică a Antenei 3, perla de nişă a trustului Intact, a fost pusă de multe ori la îndoială. Lipsa de obiectivitate a programelor, agresivitatea excesivă dar şi tentative de manipulare a opiniei publice au fost doar câteva dintre acuzele pe care unii dintre cei care erau băgaţi în colimatorul Antenelor, pus în funcţiune de vocile ascuţite ale vedetelor consacrate, Dana Grecu, Mircea Badea, Radu Tudor, Adrian Ursu şi Mihai Gâdea.

Atacurile la adresa trustului au avut un iz politic. În speţă, decizia de boicotare a trustului pe care PDL a luat-o în urmă cu ceva timp a acuzat, politic, atitudinea părtinitoare a Antenei 3. Să nu uităm că decizia de silentio stampa faţă de Antena 3 s-a luat în Biroul Permanent al PDL deci este prin excelenţă o decizie politică.

Discuţia asupra moravurilor Antenei 3 nu mai are acum o încărcătură politică în principal din cauză că există un dosar al DNA, montat împotriva managementului trustului Intact, un dosar care cuprinde stenograme care relevă fapte extrem de grave care se petreceau în spatele uşilor închise din Băneasa, nu atât din punct de vedere legal cât din punct de vedere deontologic. Din conţinutul stenogramelor, care nu sunt nici o clipă dezminţite de cei care au fost interceptaţi, reiese foarte clar faptul că Voiculescu, împreună cu fiica sa interveneau activ în politica editorială a întregului trust Intact.

Nu reluăm aici conţinutul stenogramelor, se presupune că sunt suficient de cunoscute până acum, dar trebuie să menţionăm faptul că cei doi manageri şi finanţatori ai trustului aveau convorbiri telefonice prin care solicitau producătorilor să impună anumite teme în emisiunile de la Antena 1 şi Antena 3 în aşa fel încât dosarul în care persoane din top managementul trustului sunt acuzate de şantaj este nedrept, politic şi făcut la comandă.

De altfel se vede cu ochiul liber că Antena 3 are o politică editorială concentrată pe acest subiect, jurnaliştii trustului s-au transformat în pionii care îşi apără patronii împotriva atacurilor instrumentate de către DNA şi justiţie. Obiectivul, pe lângă cel de a pune o presiune mediatică pe justiţie este de a victimiza persoanele acuzate în dosar pentru a sensibiliza opinia publică.

Voiculescu a fost condamnat recent la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă cu prejudiciul estimat de 60 de milioane de lei în dosarul ICA. Completul de judecată din Tribunalul Bucureşti a ajuns la această decizie după 10 ani de la săvârşirea faptei. Parcursul judiciar este încă lung dar în materie de imagine Voiculescu decizia este devastatoare pentru fondatorul PC-ului.

O eventuală condamnare definitivă a lui Voiculescu şi a fiicei sale ar echivala cu sfârşitul unei ere la Antena 3. În mod cert politica editorială a postului ar urma cu totul alte căi, asta dacă trustul va fi preluat de altcineva pentru că fără o finanţare consistentă trustul media nu are cum să reziste pe piaţă.

O condamnare la nivelul de top management ar echivala cu pierderea întregului capital de încredere pe care trustul Intact l-a câştigat în faţa creditorilor. Fără capacitatea de a susţine cheltuielile, trustul Intact nu poate rezista pe piaţă şi, în consecinţă, media din România va trece printr-o etapă de reaşezare totală, asta dacă luăm în considerare că trustul Intact are o cotă considerabilă din piaţa media TV şi print din ţară.

O condamnare pentru Voiculescu înseamnă o condamnare pentru toţi cei care timp de ani la rândul au ascultat cu fidelitate ordinele mogulului. Dacă pe Voiculescu îl condamnă justiţia pe jurnaliştii de la Antena 3 îi va condamna publicul şi presa din România.

O altă discuţie, de această dată ideologică este până unde se poate invoca libertatea de exprimare şi libertatea presei când ai un conflict vădit între un trust de presă şi justiţie. Poate faptul că Antena 3, ca persoană juridică, este implicată în dosarul şantajului RCS-RDS nu este o mişcare de geniu din partea DNA. Procurorii fac uneori greşeli, poate din exces de zel sau poate din lipsă de pricepere şi antagonizarea unui întreg trust de presă sau a unui post poate fi o astfel de greşeală.

Până nu avem o decizie definitivă şi irevocabilă din partea justiţiei Antena 3 va rămâne în ofensivă asupra justiţiei. Prejudiciile de imagine pe care trustul Intact le va aduce justiţiei per ansamblu sunt greu de măsurat, dar ar face un studiu de caz interesant pentru cercetătorii din domeniu. Este imprudent să te plasezi acum în tabăra susţinătorilor lui Voiculescu sau în tabăra celor care lapidează, evident simbolic, Antena 3 şi vedetele sale prin simplul fapt că orice este încă posibil.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

36 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 oct, 2013
antena 4
nu va suparati ca intreb, dar ce sunt Antenele si cine este Dan Voiculescu ?
Apropos,.....Mircea Badea si Oreste mai sunt pe la televizor sau au inceput sa munceasca si ei pe undeva ?
25 oct, 2013
precup florin
despre prejudicii....
singurul prejudiciu care TREBUIE AVUT IN VEDERE este cel la adresa natiunii romane si a tarii...golaneala din justitie se va termina rau de tot...deschizand calea unor actiuni si masuri indreptatite de....aducere la zid a multora...toate au un inceput toate au un sfarsit ...si hitler si musolini si multi alti au sfarsit la zid....cei din justitie care nu vor pleca la timp ,ii vor urma pe multi politicieni in puscarii sau ..mai rau poate...ASA ESTE DREPT si SA SPERAM CA ASA VA FI....prea si-au batut joc de romani,de Romania si de romanism...MULTI DESTUL DE MULTI!
20 oct, 2013
Sorin
precursorii...
Plecarea unor insi precum V. Stan, Ciutacu, mai recent Bendeac... nu va spune nimic ? Cine paraseste din timp nava cand simte ca aceasta se scufunda ?
19 oct, 2013
gogu
varanul flatulent
DISPARITIA BUDEI 3 IMPREUNA CU SLUGOII JOSNICI CARE EXECUTA NECONDITIONAT ORDINILE SECURISTE ALE VARANULUI,AR SCAPA ROMANIA DE MANIPULAREA ORDINARA LA CARE ESTE SUPUSA DE CATIVA ANI DE ZILE....LOCUL ACESTORA ESTE LA PUSCARIE ...SANTAJISTI ORDINARI,TRUSTUL INTACT SE SCUFUNDA SI ODATA CU EL SI PONTACUL CATARAT LA PUTERE CU AJUTORUL BUDEI 3...
07 oct, 2013
cristi
la brutarie, felix la brutarie

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ