Dacia a crescut profitul Renault cu aproape 60%

| 13 feb, 2014

Profitul operaţional al Renault, al treilea mare producător auto european, a crescut anul trecut cu 59% datorită creşterii vânzărilor la modelul low-cost Dacia şi a măsurilor de reducere a costurilor, transmite Bloomberg.

Profitul înainte de taxe, impozite şi elemente excepţionale a urcat în 2013 la 1,24 miliarde de euro (1,69 miliarde de dolari), depăşind estimările analiştilor, de 1,06 miliarde de euro. Veniturile au crescut anul trecut cu 0,5%, la 40,9 miliarde de euro, notează Agerpres.

Renault se aşteaptă la creşterea vânzărilor şi a profitului operaţional în 2014. Compania are ca obiectiv să ajungă la venituri anuale de 50 miliarde de euro în următorii trei ani.

Profitul net a scăzut cu 66%, la 586 milioane de euro. Renault a anunţat că va menţine neschimbate dividendele, la 1,72 euro pe acţiune.

'Angajamentul tuturor angajaţilor Renault a permis grupului să-şi îndeplinească obiectivele din 2013, într-un mediu nefavorabil. Întărit de acest rezultat, grupul poate începe cu încredere a doua etapă a planului strategic', a declarat directorul general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn.

Luna aceasta, compania a anunţat că intenţionează să-şi dubleze cota de piaţă în India. În decembrie, Renault a primit aprobarea autorităţilor de reglementare din China, cea mai mare piaţă auto din lume, pentru a construi prima sa fabrică în statul asiatic.

Conform datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, Renault a fost singurul producător auto din Europa din primii cinci care a raportat creşterea vânzărilor în 2013. Avansul s-a datorat creşterii cu 23% a vânzărilor Dacia, care a compensat declinul de 1,5% al brandului Renault.

În decembrie, compania a estimat o creştere de 1% a cererii în Franţa şi în Europa în cursul anului 2014, iar livrările pe plan global ar urma să înregistreze un avans de 2%.

Vânzările companiei, inclusiv la brandurile Dacia şi Samsung, au crescut anul trecut cu 3,1%, la 2,63 milioane de maşini şi vehicule comerciale uşoare.

Şi partenerul de alianţă al Renault, producător auto nipon Nissan, a anunţat săptămâna aceasta creşterea profitului net cu 56,8% în trimestrul patru din 2013, depăşind estimările analiştilor, pe fondul deprecierii yenului şi al îmbunătăţirii vânzărilor în China.

În perioada octombrie - decembrie 2013, al doilea producător auto din Japonia a înregistrat un profit de 84,3 miliarde de yeni (824,73 milioane de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 57,1 miliarde de yeni.

Nissan a menţinut estimarea privind obţinerea unui profit de 355 de miliarde de yeni în anul fiscal ce se încheie la 31 martie 2014, în timp ce analiştii estimau 364,2 miliarde de yeni.

Alianţa Renault-Nissan, împreună cu divizia din Rusia, AvtoVAZ, a vândut anul trecut un număr record de vehicule - 8,3 milioane - clasându-se pe locul patru în topul producătorilor auto globali, după Toyota, General Motors şi Volkswagen.

În 2013, Nissan a vândut 5,1 milioane de unităţi în întreaga lume, în timp ce livrările Renault au ajuns la 2,63 milioane de vehicule, iar AvtoVAZ a comercializat 353.000 de unităţi.

Vânzările Dacia au crescut la nivel mondial cu 19,3%, în 2013, în comparaţie cu anul precedent, ajungând la aproape 430.000 de unităţi. Vânzările Dacia provin din comercializarea mai multor tipuri de modele, Sandero devenind cea mai vândută marcă a constructorului, cu 150.591 de unităţi.

Datele vin după ce surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat luna trecută că alianţa Renault-Nissan va numi noi directori, pentru a dezvolta cooperarea între cei doi producători auto. Renault şi Nissan vor numi doi directori, unul responsabil pentru tehnologie şi celălalt pentru producţie, susţin sursele.

Directorii vor coordona echipele celor doi producători auto responsabile de tehnologie şi producţie şi îşi vor prezenta rapoartele directorului Renault responsabil pentru competitivitate, Thierry Bollore, şi omologului său de la Nissan, Hiroto Saikawa.

Decizia face parte din anunţatul plan de majorare a economiilor realizate de alianţa Renault - Nissan la 4 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari) anual, până în 2016. În 2012, alianţa a realizat economii de 2,69 miliarde de euro.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ