Dacian Cioloș: ”Cerem un premier cu care să putem lucra cu încredere și deschidere!”

| 15 apr, 19:44

Copreședintele Alianței USR PLUS, Dacian Cioloș, scrie într-un mesaj publicat joi pe Facebook, că a avut o convorbire telefonică cu Florin Cîțu despre demiterea lui Vlad Voiculescu. Cioloș susține că premierul „nu a reușit să își explice gestul și motivele reale pentru care a luat acea decizie”.

 

În mesajul său, Cioloș nu mai aduce în discuție ultimatumul dat de Alianță, prin care liderii USR PLUS cereau partenerilor de guvernare retragerea premierului Cîțu.
„După mai bine de 24 de ore, Florin Cîțu nu a oferit o explicație coerentă despre motivul pentru care l-a revocat pe Vlad Voiculescu, deși, între timp, am avut chiar și o convorbire telefonică cu el. Nici în această discuție directă nu a reușit să își explice gestul și motivele reale pentru care a luat acea decizie. Am urmărit și ieșirile publice ale premierului. Pe de o parte, fuge de această întrebare, pe de altă parte se străduiește să arate că lucrurile sunt sub control”, scrie Cioloș.
Acesta precizează că nimeni nu contestă prerogativa constituţională a prim-ministrului care îi permite să facă schimbări în Guvern, dar coaliţia de guvernare a stabilit câteva reguli „elementare” de colaborare.
„Am observat că premierul continuă să invoce o prerogativă constituțională prin care are acest drept. Da, îl are și nu îl contestăm. Dar suntem într-o coaliție în care am stabilit câteva reguli elementare de colaborare. La niciun punct din protocol nostru nu este trecut că dacă într-o seară se enervează premierul poate să revoce pe oricine dorește el pentru că îi permite Constituția. Cum ar fi dacă parlamentarii noștri s-ar apuca să voteze în Parlament proiectele de lege care vin de la Guvern invers decât cum am stabilit în Coaliție? Nu de alta, dar ar fi tot constituțional”, susține copreședintele USR PLUS.
Dacian Cioloș mai transmite că deciziile luate din cauza unor supărări personale „destructurează” încrederea în coaliție.
„Ce așteptam noi de la Florin Cîțu era un comportament transparent și onest. Să ne informeze despre intențiile sale, să ne comunice nemulțumirile și să evalueze activitatea miniștrilor din cabinetul său, indiferent de culoarea lor politică. Un prim-ministru nu face evaluări ale miniștrilor noaptea în somn și dimineața îi demite fără să le comunice nici lor - o chestiune de minimă decență profesională - și nici partenerilor de coaliție care i-au încredințat un mandat în fruntea Guvernului. Supărările personale și strategiile de imagine nu țin loc de obiectivitatea unei evaluări. Decizii luate în acest fel destructurează exact acel element esențial într-o coaliție politică: încrederea” , a scris acesta.
În încheierea mesajului său, Dacian Cioloș spune că la vârful Guvernului este nevoie de un premier cu care se poată lucra „cu încredere și deschidere”.
„Am intrat în această Coaliție pentru a duce la capăt reformele pentru care ne-am angajat în fața oamenilor. Pentru asta cerem câteva lucruri legitime: predictibilitate și seriozitate la vârful Guvernului și, mai ales, un premier cu care să putem lucra cu încredere și deschidere”, a mai scris copreședintele Alianței.
Premierul Florin Cîțu a explicat, după ședința de guvern de joi, cum a luat decizia să îl demită pe Vlad Voiculescu și a precizat că ordinul publicat de Ministerul Sănătății care a dus la acestă decizie a fost emis fără avizul CNSU, unde premierul este președintele comitetului. Cîțu spune că la ședința Coaliției din această săptămână, toți liderii politici au fost de acord că premierul are decizia de a demite un ministru.
„Mă surprinde puțin abordarea. În ședința de luni de Coaliție a fost foarte clar din punctul meu de vedere. S-au discutat atribuțiile constituționale ale premierului. Aceste sunt de a revoca, atunci când decide, un ministru. Nu am făcut decât să îmi exercit atribuțiile constituționale. Toți au fost de acord că acestea sunt atribuțiile și nu vor contesta niciodată atribuțiile premierului”, a spus Cîțu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ