Dan Voiculescu a manipulat cu știință în chestiunea „telepatiei” din dosarul ICA

| 27 sep, 2013

Dan Voiculescu a știut foarte bine sensul referirii la „telepatie” din rechizitoriul dosarului ICA și l-a folosit cu rea-credință în scop de manipulare a presei și opiniei publice. Când interesele i-au dictat-o, Voiculescu a citat corect din propriul dosar.

Dan Voiculescu a mințit de la bun început în privința așa-zisei acuzații de „telepatie” în dosarul ICA. A lansat-o încă din primăvară și a făcut-o să explodeze cu ajutorul canalelor media pe care le controlează și cu ajutorul vedetelor media din trustul său.

Reaua lui intenție rezidă în faptul că a folosit sintagma cu „telepatia” în funcție de cum îi dictau interesele conjuncturale: în mod manipulativ cu presa și în stilul sec, din dosar, în relația cu instanțele de judecată. Cât despre jurnaliștii din trustul lui, care au preluat și augmentat povestea cu telepatia, ori nu s-au documentat și au luat de bun ce le spune șeful, ori au știut că e manipulare și au procedat cu rea credință, ca patronul lor. Niciuna din ipoteze nu e în favoarea lor.

 

Cronologia unei manipulări

Știrea că Dan Voiculescu este acuzat de procurori că a fraudat privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare prin „puteri telepatice” a fost lansată de Dan Voiculescu însuși. Pe 28 mai, după ce a fost audiat la Tribunalul București în dosarul ICA, a declarat presei, la ieșire, că „un lucru” din rechizitoriu îi ridică „un semn de întrebare”, şi anume că „singura cale” prin care el ar fi putut „influenţa membri de partid, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi pe cei din ICA era prin telepatie” (știrea originală aici).

Delicatesa servită a fost înghițită întreagă. Pe 30 mai, site-ul dcnews.ro publică un articol cu titlul „Voiculescu i-a umilit pe procurori cu un citat din referatul acestora. Fraza cheie aruncă în aer dosarul TelepatICA”. În cuprinsul materialului apare celebrul citat care mai târziu se va dovedi că a fost trunchiat și prezentat exact pe dos: „La pagina 165 din rechizitoriu, procurorii DNA scriu negru pe alb:  “Toți cei implicați (…) au acționat în interesul Grivco S.A. din considerente telepatice ori din necunoaștere sau prostie” (sublinierea noastră). Poate dosarul se va numi, de acum, TelepatICA?!” (știrea originală aici).

Acum, după condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul ICA, a ieșit la iveală și rechizitoriul, ocazie cu care presa a aflat care este de fapt sensul sintagmei cu „telepatia”. În rechizitoriu scrie, în realitate, următoarele: „Analiza intregului mecanism (aici urmează o enumerare de fapte care au dus la fraudarea privatizarii ICA - n.r.) releva, de asemenea, faptul ca invinuitul si-a folosit influenta politica pentru a controla prin interpusi intregul proces de privatizare a societatii in conditii care sa-i faciliteze achizitia pachetului de actiuni la un pret derizoriu - o versiune contrara insemnand sa admitem ca toti cei implicati si-au incalcat atributiile de serviciu sau au actionat in interesul SC Grivco SA Bucuresti din considerente telepatice ori din necunoastere sau prostie”. (fragmentul aici).

Însă materialul inițial, prezentat ca bombă de presă de dcnews.ro, a fost preluat de jurnalul.ro și alte publicații, a fost comentat ca un abuz de neînchipuit al procurorilor la toate emisiunile Antena 3. Însuși Dan Voiculescu se autovictimiza pe blogul său: „Dupa cum stiti, in procesul ICA-Telepatia, din lipsa totala de probe, sunt acuzat, negru pe alb, de “influente telepatice”” (vedeți aici).

Alte surse care au comentat „abuzurile” la care este supus patronul Antenelor: aici, aici, aici. Fără excepție, fraza-cheie este prezentată trunchiat.

În schimb, Dan Voiculescu a prezentat lucrurile și așa cum stau ele în realitate, semn că era conștient de conținutul și sensul exact al dosarului. Înainte de termenul din 12 septembrie, când urma să se pronunțe soluția în dosarul ICA, Dan Voiculescu a făcut o întâmpinare către instanță, prin avocatul său, Gheorghiță Mateuț, în care își susține nevinovăția și cere să fie achitat.

Documentul este datat 2 septembrie și, în stilul său caracteristic, Dan Voiculescu i-a creat și un site, dosarultelepatia.ro, unde a postat materialul trimis instanței. În cuprinsul materialului, apare și fragmentul buclucaș din rechizitoriu, însă, de data asta, citat cu acuratețe, fără paranteze și cuvinte întoarse: „Se mai arată că o versiune contrară înseamnă „să admitem că toti cei implicati si-au încălcat atributiile de serviciu sau au actionat în interesul SC Grivco SA Bucuresti din considerente telepatice ori din necunoastere sau prostie” (rechizitoriu, f. 165)”.

 

Obiceiurile vechi nu mor niciodată

Imediat dup pronunțarea sentinței de condamnare, pe 26 septembrie, presa a intrat în posesia rechizitoriului și s-a aflat astfel sensul adevărat al „dosarului telepatia” - o invenție manipulativă a patronului Antenelor, susținută de el și ziariștii săi. Credeați că se va opri după ce totul a ieșit la iveală. Greșit. În chiar ziua sentinței, după ce presa a demascat manipularea care a durat câteva luni, Dan Voiculescu scria pe blogul său că a fost condamnat din... „considerente telepatice” (articolul aici).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 aug, 2014
erata
buna
cu siguranta exista probe, telepatia este folosita in cercurile de afaceri , nu stiu de ce nu vrea sa recunoasca nimeni, probe cu siguanta exista , exista aparatura de interceptare a unor interfete, dublu copypaste la biocamp etc,
29 sep, 2013
MANCUSSO
CONSIDERENTE TELEPATICE
Nu rezultă că „mogului a manipulat cu știință” problema telepatiei. Ea a FOST INVOCATĂ DIN PROSTIA PROCURORILOR, care după cum se știe, ca în cazul NĂSTASE, „NU AU DOVEZI” și încearcă să răspundă unei „comenzi politice, cu adevărat manipulată și ascunsă la... Cotroceni. Ceva de genul, „DAN VOICULESCU VREA SĂ PUNĂ MÂNA PE... JUSTIȚIE, DAR EU SUNT AICI. EU V-AM NUMIT, EU VĂ APĂR DE MOGUL... UMFLAȚI-L!” Și spre rușinea ei JUSTIȚIA SE CONFORMEAZĂ. Dosarul FĂRĂ DOVEZI trebuie să fie „un exemplu pentru ca alții să nu mai procedeze la fel! Procurorii care trebuie să fie APĂRĂTORII STATULUI, trebuie SĂ PROBEZE că mogului A PREJUDICIAT STATUL CU SUMA DE, CU VALORI, CĂ A SĂVÂRȘIT CU BUNĂ ȘTIINȚĂ O INFRACȚIUNE GRAVĂ.
Eu „din considerente telepatice” NU MAI CRED CĂ JUSTIȚIA PEDEPSEȘTE CU ADEVĂRAT VINOVAȚI. PEDEPSEȘTE MAI MULT PE CEI CARE SUNT ADVERSARII POLITICI AI CELUI CARE, „A FĂCUT SĂ DISPARĂ FLOTA ROMÂNIEI, ȘI NU PRIN... TELEPATIE, CI PRIN... „TELEHOȚIE LA NIVEL ÎNALT”. AȘA CUM JUDECĂ, AȘA SĂ LE AJUTE DUMNEZEU!
27 sep, 2013
Ion
Probele?
Bun, ca scrie asa e una, dar probele, unde sunt??
Oricum tot dubios ramane textul ala.
Va sa zica asa se probeaza azi infractiunile? Scrii in rechizitoriu ca "x si-a folosit influenta pentru a face infractiunea y", probe-pauza, pentru ca in caz contrar ce-i care l-au ajutat au facut-o prin telepatie?!
Halal profesionalism de procurori. Pute de la o posta ca e dosar politic.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ