UPDATE Dan Voiculescu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

| 26 sep, 2013

Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea frauduloasă  a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

UPDATE 2 Instanţa confiscă un miliard de euro din averea lui Dan Voiculescu, potrivit România TV. Totodată, el va plăti 60 de milioane de euro către Ministerul Agriculturii.

UPDATE 1 În acelaşi dosar, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Sorin Pantiş şi Vlad Săvulescu au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare, iar Gheorghe Sin a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs.

Alături de Voiculescu a fost condamnat şi medicul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, la şase ani de închisoare cu executare. Directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, Mencinicopschi a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorul a solicitat judecătorilor să-l condamne la o pedeapsă cu executare pentru spălare de bani pe liderul conservator Dan Voiculescu. El a pus în vedere instanţei că pentru infracţiunea de folosire a calităţii de preşedinte de partid în vederea obţinerii de foloase necuvenite a intervenit prescripţia, în timp ce pentru infracţiunea de spălare de bani acest termen nu s-a îndeplinit şi a cerut condamnarea cu executare plus reţinerea sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunilor.

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC "Bioprod" SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie l-au acuzat că, în timp ce deţinea o funcţie de conducere în partid, şi-a folosit influenţea şi autoritatea date de această calitate ca să obţină bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. El este acuzat şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC "Benefica" SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ