Dăncilă, un nou atac la președintele Iohannis: Comite un abuz

| 19 sep, 11:30

Premierul Viorica Dăncilă a lansat joi, în debutul ședinței de Guvern, un nou atac la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care l-a acuzat decomiterea unui abuz prin faptul că refuză să numească miniștrii interimari.

”De mai bine de doi ani, România se confruntă cu repetate situații de blocaj generate de conflicte de constituționalitate în puterile statului. Aceste conflicte în care au fost atrase guvernul, Parlamentul și Administrația Prezidențială au un numitor comun: refuzul președintelui Klaus Iohannis de a-și îndeplini atribuțiile și de a respecta Constituția României. Cea mai recentă confirmare a fost dată ieri de Curtea Constituțională, care așa cum era de așteptat a arătat că domnul președinte Iohannis comite un abuz prin refuzul de a numi miniștrii interimari și încearcă din nou să blocheze activitatea guvernului”, a declarat Viorica Dăncilă.

Șefa guvernului l-a mai acuzat pe președinte că interpretează în notă electorală deciziile Curții Constituționale.

”Obișnuit să încalce Constituția, domnul președinte Iohannis a trecut la următorul nivel. Reinterpretează după bunul plac, în cheie electorală o decizie a Curții Constituționale care este obligatorie pentru toată lumea. Transmite public că judecătorii Curții Constituționale ar fi stabilit că premierul trebuie să meargă de îndată în Parlament, când, de fapt, Curtea a stabilit că termenul ”de îndată” se referă la obligația președintelui a numi interimari și de a nu bloca activitatea guvernului”, a mai susținut ea.

Dăncilă a reiterat că va merge în Parlament pentru remanierea guvernului, fără a preciza însă când va afce acest lucru.

”Românii trebuie să știe însă adevărul: refuzul președintelui de a numi interimari nu are nicio legătură cu prezența noastră în fața Parlamentului. Nu mai avem așteptări de la domnul președinte Iohannis să renunța la jocurile politice, a demonstrat de nenumărate ori că singura sa miză este una electorală. Prin acțiunile sale, a demonstrat în repetate rânduri nici pentru Constituție, n ici pentru cetățenii acestei țări”, a conchis șefa PSD.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că decizia Curții Constituționale nu schimbă cu nimic situația politică în care se află guvernul de peste trei săptămâni, subliniind că remierul e obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere.

Șeful statului a anunțat că va emite decretele de numire a miniștrilor interimari și de revocare a delor demiși doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei de azi a CCR.

Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri, parțial, conflictul dintre premier și președinte, obligându-l pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri.

Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” (Simina Tănăsescu și Livia Stanciu).

Pe de altă parte, judecătorii au decis, în unanimitate, că președintele Iohannis nu este obligat să numească miniștrii titulari, deoarece coaliția PSD – ALDE a încetat să existe, ceea ce înseamnă că Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru a cere un vot de încredere.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ