Dâncu: Legea salarizării nu intră pe ordinea de zi a Guvernului, iar Costea rămâne în funcție

| 13 apr, 08:24

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marți, că proiectul privind salarizarea din sistemul bugetar se retrage și nu trebuie să intre pe ordinea de zi a Guvernului, adăugând că ministrul Muncii, Ana Costea, nu va fi remaniată.

"Doamna ministru a anunțat încă din ședința cu sindicaliștii și patronatele că acest proiect se retrage. Am anunțat și eu, îl înlocuiam pe premier acolo, am anunțat că acest proiect nu trebuie să intre pe ordinea de zi a Guvernului pentru că nu era programat să se intre pentru a se lua o hotărâre, era programat în primă lectură. Am încercat, prin acest draft, să vedem ce spun sindicatele, era prima lectură pentru sindicate și pentru ceilalți", a afirmat Dîncu, la Realitatea Tv.

El a spus că Guvernul a anunțat partenerii sociali că sistemul a fost gândit în așa fel încât niciun salariu să nu scadă, iar dacă acest lucru nu a reușit, proiectul va fi retras.

"Noi am fost deschiși și am anunțat partenerii sociali că noi am gândit sistemul în așa fel încât să nu fie nicio scădere de salariu în acest moment și dacă acest proiect nu a ieșit așa, înseamnă că am greșit, ne retragem acest proiect și începem să lucrăm de săptămâna viitoare, eventual cu ei, într-un consiliu tripartit, să lucrăm pentru a face o variantă care să fie acceptabilă pentru toți, sigur, în limita unor bani pe care îi avem în acest moment. Și am văzut onestitate din partea sindicatelor care au spus: am înțeles că nu sunt bani decât câți ați spus în acest buget, dar hai să facem sistemul echitabil", a adăugat Dîncu.

El a explicat că au fost mai multe variante privind salarizarea din sistemul bugetar, una dintre ele presupunea o sumă de 40 miliarde de lei, suplimentare de bani care nu avea de unde să fie luată.

"Inițial și ideea noastră cu care am pornit a fost să construim un sistem unitar, așa s-a crezut că se putea face, în care să se elimine toate incompatibilitățile, toate inegalitățile din sistem.(...) Ca să faci o egalizare pe orizontală și pe verticală a acestor salarii este nevoie de o sumă foarte mare. S-a făcut un proiect ideal la început, doamna Costea a construit un proiect de specialist care, însă, avea dezavantajul că ne costa prea mult și, în momentul acesta, nu se găseau bani pentru un asemenea tip de proiect. A fost unul din multele variante de la acel prim proiect care costa 40 miliarde de lei, adică o suplimentare pe care nu aveam de unde să o luăm. S-au făcut vreo patru sau cinci proiecte pe diverse variante, scenarii, încercând să se facă ce se poate cu 2 miliarde de lei și ceva ca plus pe anul care vine, pe un an", a explicat Dîncu.

Vicepremierul a arătat că ultima variantă, din păcate, nu a ieșit ca finală.

"Nu s-a discutat cu sindicatele, decât foarte puțin, am fost și o greșeală de orientare a noastră a întregii echipe care am spus: haideți să gândim noi varianta, vedem ce bani avem și după aceea să discutăm cu sindicatele. Ne-am gândit că durează prea mult", a mai explicat Dîncu.

Întrebat dacă va fi remaniată Ana Costea, Vasile Dîncu a răspuns că nu.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a decis retragerea proiectului Ordonanței de urgență privind salarizarea în sectorul bugetar iar, în cazul în care Executivul nu va fi de acord cu această decizie, aceasta este dispusă să își depună mandatul.

"În urma discuțiilor (cu reprezentanți sindicatelor — n.r.), proiectul de ordonanță de urgență a fost retras. Practic, această ordonanță de urgență nu avea cum să satisfacă nevoile partenerilor sociali și nevoile existente în momentul de față pentru eliminarea disfuncționalităților, sens în care doamna ministru și-a asumat retragerea acestui proiect. (...) Doamna ministru a precizat că, în situația în care nu se va lua act de faptul că dumneaei nu susține aceasta ordonanță de urgență, este dispusă să își depună mandatul. Până la urmă, noi asigurăm partea tehnică a acestei legi iar, în condițiile în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susținem și să fim de acord cu ele. În condițiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri — n.r.), doamna ministru își va da demisia", a declarat marți consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, la finalul discuțiilor cu liderii sindicali.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ