Daniel Chiţoiu: creşterea economică pe întreg anul va fi undeva la două puncte procentuale

| 06 iun, 2013

Creşterea economică a României pe întreg anul 2013 va fi undeva la două puncte procentuale, ţinând cont şi de producţia agricolă care se anunţă a fi foarte bună în acest an, dar şi de factorii importanţi care au susţinut creşterea economică din primul trimestru, de 2,2 puncte procentuale, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu la o emisiune televizată.

"Exporturile şi producţia industrială au fost factori importanţi pentru creşterea economică de 2,2 puncte procentuale din primul trimestru. Noi când am elaborat bugetul de stat pe anul 2013, împreună cu evaluările făcute de FMI şi cu cele de la Comisia Europeană, am luat în calcul o creştere pesimistă de 1,6% întrucât ştiam că economia europeană nu are un nivel de creştere rezonabil, fiind de sub un punct procentual, iar economia românească depinde peste 70% de economia europeană. Noi am avut volumul exporturilor excedentar în primul trimestru, fapt care a avut o influenţă pozitivă şi care face ca pe întregul an creşterea economică a României să fie undeva la două puncte procentuale ţinând cont că şi producţia agricolă se anunţă a fi foarte bună în acest an", a precizat Chiţoiu.

Acesta a subliniat că pe aceste estimări nu s-a luat în calcul deprecierea leului deoarece bugetul de stat a fost construit pe un curs de 4,5 lei.

"Noi am construit bugetul de stat pe un curs de 4,5 lei, iar politica de curs valutar este apanajul Băncii Naţionale a României. Guvernul nu poate influenţa cursul de schimb, iar cursul nu influenţează încasările din accize pentru că, în conformitate cu directiva europeană transpusă în Codul Fiscal din România, accizele se plătesc la un curs valabil din data 31 octombrie al anului anterior. Practic, accizele se calculează şi se plătesc în anul 2013 pe baza cursului anterior din octombrie", a adăugat ministrul Chiţoiu.

Un nou acord cu FMI

Ministrul Finanţelor a vorbit şi despre un nou acord cu FMI. "După ce scrisoarea va intra în boardul FMI, în data de 25 iunie, îi vom contacta în iulie pentru a avea discuţii şi a stabili data vizitei în România pentru o nouă înţelegere. Nu am stabilit data efectivă de venire, dar am stabilit discuţii pentru luna iulie pentru a fixa data", a spus Chiţoiu.

Ministrul Finanţelor s-a arătat optimist şi încrezător că actualul acord se va încheia cu bine. "Sunt optimist şi încrezător că acordul acesta va fi încheiat cu bine. Ne încadrăm până în prezent, toate ţintele şi obiectivele asumate le avem îndeplinite. Aşteptăm data de 20 iunie să vedem rezultatul privatizării CFR Marfă", a explicat Daniel Chiţoiu.

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu România, până la 30 iunie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ