Daniel Constantin: Consumul de pâine a scăzut de trei ori în 10 ani

| 31 iul, 2013

În anul 2000, românii cumpărau 1,8 milioane de tone de pâine, iar în 2010 doar 588.000 de tone, după două măriri de TVA.

Reducerea TVA la pâine la 9% nu este numai o măsura politică, ci şi una care a izvorât din raţiuni economice, în condiţiile în care consumul de pâine s-a redus de la 1,8 milioane de tone în anii 1999/2000 la doar 588.000 de tone în 2010, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"Dacă în anii 1999 şi 2000, când s-a luat decizia de a creşte TVA de 11% la 19%, consumul de pâine era 1,8 milioane de tone, pe parcursul a patru ani, perioada în care s-a aplicat acest TVA, consumul de pâine pentru care s-au plătit taxe şi impozite a scăzut la mai mult de jumătate, respectiv la circa 840.000 de tone. Aceasta a fost până când s-a luat o altă decizie şi TVA a crescut de 19% la 24%, iar consumul care s-a raportat a fost de 588. 000 tone", a precizat Constantin, citat de Agerpres.

În prezent, consumul de pâine pe locuitor în România este de mai puţin de 30 de kg pe an, faţă de media europeană de 80 kg pe an, iar diferenţa se vede în evaziunea fiscală din domeniu, a mai arătat ministrul Constantin.

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN a organizat miercuri Conferinţa naţională a morarilor şi brutarilor în vederea lansării programului pilot de reducere a TVA la 9% pe lanţul grâu-făină-pâine. Patronatele din panificaţie şi lanţurile de retail intenţionează să încheie un parteneriat cu autorităţile în vederea combaterii evaziunii fiscale şi realizării unui mediu economic sănătos în industria de morărit şi panificaţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ