Daniel Constantin: exportul de grâu a ajuns la 300 de milioane de euro

| 04 oct, 2013

Agricultura poate să salveze în acest an indicatorii macroeconomici ai României şi poate să ofere acea creştere economică importantă de care avem nevoie, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat într-un interviu acordat agenţiei Agerpres că anul acesta agricultura poate să salveze indicatorii macroeconomici ai României şi poate să ofere acea creştere economică importantă de care avem nevoie.

"Anul trecut ne bazam pe o creştere de 1,5 -1,7% la nivel naţional. Pentru că a fost un an secetos am avut o creştere de doar 0,7%. Agricultura a schimbat semnificativ aceşti indicatori. Anul acesta, dacă ne dorim o creştere economică aproape de 2%, cred că se poate realiza, în special, cu sprijinul agriculturii. Sigur că şi celelalte ramuri au cunoscut o îmbunătăţire, dar pe acest segment lucrurile arată bine. Vreau să vă dau doar câteva cifre. Anul trecut, la grâu, în primele nouă luni am exportat de 146 de milioane de euro, iar anul acesta de 300 de milioane de euro. La floarea soarelui am exportat de 200 de milioane de euro, în primele nouă luni, faţă de 95 de milioane de euro în anul 2012", a puntat ministrul.

Daniel Constantin a subliniat că şi-ar dori şi în bugetul pe 2014 să se reflecte acest lucru, contribuţia să aibă şi un efect pozitiv în alocarea pentru sprijinul în continuare a agriculturii. "Vorbim cu toţii de un an agricol bun pentru că au fost precipitaţii şi că a plouat, dar să nu uităm că a fost şi o serie întreagă de măsuri care s-au luat. Am avut şi experienţa anului 2012 cu secetă, iar anul acesta ne-am pregătit, încă din decembrie, şi au fost alocate fonduri importante. În luna mai s-a realizat prima umplere pe canale, atunci când anumite culturi aveau nevoie de apă. După mulţi ani fermierii au putut să aibă la dispoziţie apa pe canale. De asemenea, preţul la energia pentru irigaţii a fost diminuat, în doi ani, cu aproape 50%. Lucruri semnificative care au însemnat eforturi bugetare. Numai prima umplere a costat bugetul ANIF în jur de 5-6 milioane de euro. Ne-am şi pregătit, am şi beneficiat de condiţii bune şi iată că lucrurile acestea se reflectă în economie", a explicat Daniel Constantin.



loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ