Daniel Dumitru, fost director al Poştei Române, trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu

| 13 dec, 11:28

Daniel Neagoe Dumitru, fost director al Companiei Naţionale 'Poşta Română', a fost trimis în judecată, marţi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marţi, Agerpres, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Daniel Neagoe Dumitru, la data faptelor director general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită - trei fapte, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit - două fapte şi conflict de interese, în formă continuată. 

În rechizitoriului trimis instanţei, anchetatorii arată că, în perioada iunie-iulie 2010, Daniel Neagoe Dumitru, în calitate de director general al CNPR, ar fi pretins directorului unei societăţi comerciale (martor în cauză), cu care compania naţională pe care o conducea avea încheiat un contract de prestări servicii de curăţenie în unităţi poştale, să cedeze în subantrepriză, unele lucrări, către societatea Dig Prodcom SRL (în prezent radiată) pe care primul o controla printr-o interpusă. 

Practic, spun procurorii, Daniel Neagoe Dumitru ar fi condiţionat executarea în bune condiţii a contractului de servicii de curăţenie încheiat de Poşta Română de primirea foloaselor necuvenite. Martorul a dat curs solicitării lui Dumitru, prin încheierea unui contract de subantrepriză datat 28 iunie 2010. Foloasele necuvenite, dobândite ulterior de inculpat, reprezintă profitul net de 109.828,61 lei realizat în executarea contractului de subantrepriză de către societatea pe care o controla, Dig Prodcom S.R.L. 

De asemenea, DNA susţine că, în cursul lunii iulie 2010, ca urmare a faptului că Daniel Neagoe Dumitru şi-ar fi majorat pretenţiile, între societatea comercială administrată de martor şi Dig Prodcom SRL s-a încheiat un nou contract, antedatat 30 iunie 2016. În baza acestui contract, Dig Prodcom SRL ar fi trebuit să furnizeze servicii de consultanţă care în realitate nu erau necesare. Foloasele obţinute de Dumitru reprezintă valoarea prestaţiilor, încasată de Dig Prodcom S.R.L., respectiv 144.000 lei. 

Totodată, anchetatorii susţin că, în toamna anului 2010, Daniel Neagoe Dumitru, în aceeaşi calitate, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a deciziei consiliului de administraţie a companiei naţionale, ar fi acceptat ca, într-o asociere în participaţiune, Poşta Română să efectueze cu o altă firmă serviciul de încasare electronică a facturilor la utilităţi (prin folosirea unei reţele de terminale POS), numai dacă în asociere era inclusă, fără a presta efectiv un serviciu, şi o a treia societate comercială, respectiv Dig Prodcom SRL. 

"În acest mod, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe ar fi acceptat ca această din urmă societate comercială să preia, nejustificat, o parte din profitul companiei naţionale. Astfel, în baza prevederilor contractului de asociere în participaţiune, au fost întocmite pentru perioada noiembrie 2010 - august 2012 un număr de 22 de 'deconturi pentru operaţiuni în participaţie', fiind achitată către SC Dig Prodcom SRL suma totală de 1.595.739,28 lei", precizează procurorii. 

Sursa citată mai arată că, pentru ca Poşta Română să efectueze cu celeritate plăţile şi pentru a se accepta "fără discuţii interminabile" introducerea de noi produse în portofoliul de produse operate de asociere, Daniel Neagoe Dumitru ar fi primit foloase necuvenite de la aceeaşi societate, în modalitatea semnării unor contracte de prestări servicii cu firma Dig Prodcom SRL, pentru prestaţii simulate. Din "executarea" acestor contracte, Dumitru ar fi obţinut foloase necuvenite în sumă totală de 321.541,46 lei. 

În acelaşi context, notează procurorii, dar în ce priveşte prestarea serviciului de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice prepaid, prin folosirea aceloraşi terminale POS instalate în unităţile poştale de două firme, în luna decembrie 2010, Daniel Neagoe Dumitru, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a interpus societatea Lonestar SRL (în prezent radiată) în relaţia comercială dintre societăţile comerciale deţinătoare de terminale POS şi Poşta Română. 

"Ulterior, Lonestar SRL ar fi cesionat în favoarea Dig Prodcom SRL toate drepturile şi obligaţiile care decurgeau din contractul încheiat cu Poşta Română. Actul de cesiune şi un act adiţional la contractul iniţial amintit încheiate de Poşta Română cu Dig Prodcom SRL au fost semnate de Dumitru Daniel Neagoe, în condiţiile conflictului de interese, având în vedere că Dig Prodcom SRL era în fapt firma sa şi a obţinut foloase patrimoniale de pe urma acesteia", se precizează în comunicat. 

Astfel, adaugă DNA, prin interpunerea Dig Prodcom SRL (care nu a prestat efectiv niciun serviciu), fără sens economic, Poşta Română ar fi renunţat la o parte din comisionul care i s-ar fi cuvenit din încasările rezultate ca urmare a prestării serviciului de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice prepaid. În acest mod, Dig Prodcom SRL a obţinut un folos de 1.267.741,4 lei, reprezentând profit net. 

Compania Naţională 'Poşta Română' s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.863.480 lei (prejudiciul cauzat prin săvârşirea abuzului în serviciu). 

În cauză, procurorii au dispus sechestru asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Daniel Neagoe Dumitru. 

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ