Daniel Fenechiu: USL va face tot ce îi stă în putinţă pentru a bloca demersul preşedintelui

| 11 iun, 2013

Liderul deputaţilor PP-DD, Daniel Fenechiu, a declarat, marţi, că anunţul şefului statului privind declanşarea unui nou referendum privind forma Parlamentului şi numărul de aleşi nu va avea sorţi de izbândă, întrucât majoritatea USL va face tot ce-i va sta în putinţă pentru a-l bloca.

Fenechiu a subliniat, totodată, că în primul rând ar trebui respectat rezultatul referendumului din 2009 în condiţiile în care şi astăzi românii ar vota pentru un Parlament unicameral cu 300 de aleşi.

"Neîndoielnic preşedintele României, ca un om cu reprezentativitate, cel puţin în momentul alegerii, şi cu nişte competenţe clar stabilite de Constituţie are această atribuţie de a declanşa proceduri pentru a chestiona românii în legătură cu probleme de interes naţional. Din păcate, însă, vestea este proastă pentru preşedintele României - se pare că actuala coaliţie majoritară nu e foarte interesată de voinţa românilor. Dacă actuala coaliţie ar fi fost interesată de voinţa românilor, cu siguranţă ar fi ţinut cont de referendumul din 2009 când românii s-au pronunţat într-o majoritate covârşitoare pentru Parlament unicameral şi pentru un număr de maxim 300 de aleşi. Ori, în contextul în care actuala majoritate, care, având două treimi din Parlamentul României şi din Comisia pentru elaborarea proiectului pentru revizuirea Constituţiei, nu a ţinut cont de acel referendum, eu sunt extrem de convins că, în primul rând, vor face tot ce pot ca să blocheze acest referendum pe care vrea să-l declanşeze preşedintele României. Şi având în vedere această majoritate, precum mecanismele legale şi constituţionale pe care le are la îndemână, sunt convins că vor reuşi ca demersul preşedintelui să nu aibă sorţi de izbândă", a declarat liderul grupului PP-DD din Camera Deputaţilor.

Daniel Fenechiu s-a declarat convins că 'actuala Putere uselistă nu va face altceva decât să blocheze demersul preşedintelui', întrucât şi la ora actuală populaţia şi-ar dori tot un Parlament 'suplu'.

"Eu cred că dacă s-ar mai face o dată un referendum - deşi sincer nu cred că trebuie să facem două referendumuri pe aceeaşi temă, ci trebuie să respectăm voinţa referendumului care a fost primul în ordine cronologică - rezultatul ar fi acelaşi. Şi asta datorită faptului că orice român, orice cetăţean care plăteşte taxe şi impozite, îşi doreşte un Parlament suplu care să creeze legi într-un regim de normalitate şi nu-şi doreşte ca Parlamentul să fie format din două Camere în care, practic, una să voteze aceleaşi lucruri pe care le-a votat cealaltă", a afirmat Fenechiu.

El a punctat faptul că ne aflăm într-o situaţie în care, practic, 'Senatul şi Camera Deputaţilor fac acelaşi lucru'.

"Deci, o lege are un timp dublu de adoptare pentru că trece şi prin Senat şi prin Camera Deputaţilor şi, practic, ambele instituţii ale Legislativului român se ocupă de aceeaşi treabă. Motiv pentru care cred că şi astăzi dacă ai face acest referendum şi a-i informa corect populaţia din raţiuni care ţin faţă de respectul faţă de contribuabil, faţă de banii pe care-i plăteşte fiecare cetăţean şi faţă de instituţiile statului, cred că românii ar alege tot un Parlament unicameral", a afirmat liderul deputaţilor PP-DD.

El a adăugat că situaţia s-ar putea schimba în situaţia în care am avea regiuni şi în loc de Senat am avea o Cameră a regiunilor.

"Acolo ar putea fi o situaţie diferită, întrucât Camera regiunilor, potrivit principiilor de drept constituţional şi experienţei altora, se ocupă doar pe probleme ale regiunilor, doar pe probleme de apărare şi probleme de politică internaţională. Însă, după cum văd în modificările la actuala Constituţie a României, USL îşi doreşte nimic altceva decât să menţină actualul sistem cu două Camere ale Parlamentului, Camera inferioară, Camera Deputaţilor, şi Camera superioară, Senatul, care, practic, să facă acelaşi lucru şi care să aibă funcţia de menţine în continuare peste 450 de parlamentari, în loc să respecte voinţa poporului să meargă pe o Cameră suplă cu 300 de aleşi care să reacţioneze rapid şi în condiţii de normalitate la necesităţile pe care le are populaţia Românie", a mai declarat Daniel Fenechiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ