De câţi bani ai nevoie şi care sunt capcanele la înfiinţarea unui SRL

| 03 oct, 2013

Dacă te-ai hotărât să începi o afacere şi ai optat pentru o SRL, sunt câteva lucruri importante pe care ar trebui să le ştii înainte de a porni la drum.

Cei mai importanţi paşi în crearea unui SRL, potrivit antreprenor.eu, sunt următorii:

Rezervarea denumirii

Primul pas este rezervarea denumirii societăţii, taxa fiind de 72 lei. Aparent o formalitate, această etapă ar putea să-ţi dea totuşi bătăi de cap.

Ai putea să constaţi că toate variantele la care te-ai gândit aparţin deja altor firme sau, chiar dacă nu e chiar identică, nu diferă cu mai mult de două caractere de o altă firmă existentă.Găsirea unei denumiri diferite şi care, eventual, să fie şi în concordoanţă cu activitatea firmei, este o reală provocare.

Capitalul social

200 lei este suma minimă pentru deschiderea contului de capital social al unei SRL. Trebuie să ştii că această sumă este doar indisponibilizată pe perioada celor câteva zile cât durează formalităţile de înmatriculare a firmei, după care poţi retrage aceşti bani din bancă pentru a-i folosi în activitatea societăţii.

E important să studiezi aici care sunt ofertele băncilor pentru firmele nou-înfiinţate pentru a beneficia de eventualele reduceri la comisioanele de administrare a contului. Unele bănci nu percep niciun comsion de administrare a contului în primul an de activitate a firmei, altele oferă alte facilităţi legate de conturile de salarii sau de comisoanele de retragere sau transfer a banilor.

Taxe la Registrul Comerţului

Taxele de înmariculare la Registrul Comerţului sunt de circa 500 de lei, dar suma diferă cu câteva zeci de lei în plus sau în minus în funcţie de numărul de asociaţi. Două chestiuni sunt importante aici de ştiut.

În primul rând, asociaţii noii firme nu trebuie să aibă fapte înscrise în cazierul fiscal. Dacă se descoperă că ai cazier fiscal, nu poţi deveni asociat sau administrator al noii firme şi, în plus, risţi  să pierzi şi banii plătiţi pentru taxele de înmatriculare. O persoană poate avea cazier fiscal dacă, de exemplu, a fost sau este administrator la o altă firmă şi timp de două semestre consecutive compania repsectivă nu a depus la Finanţe situaţiile financiare.

Onorariile pentru redactarea documentelor

La sumele de mai sus se mai adauga onorariile pentru redactarea documentelor societăţii (declaraţiile pe proprie răspundere ale asociaţilor, actul constitutiv, contractul de comodat sau închiriere pentru sediul social, cererea şi alte formulare ale Registrului Comerţului) de către departamentul de asistenţă juridică de la ONRC, companiile de consultanţă, avocaţi sau consilieri juridici specializaţi.

Ca reper, pentru un act constitutiv relativ simplu şi cu asociaţi doar persoane fizice, se poate lua în calcul o sumă de circa 350-450 de lei pentru partea de redactare a documentelor şi reprezentare la Registrul Comerţului.

Evident, plata acestei sume poate fi evitată dacă persoana care decide să înfiinţeze firma îşi redactează singura toate actele şi formularele necesare. Modele de acte constitutive şi diverse contracte se găsesc pe internet, însă riscurile sunt pe măsură. Fie, in cazul unor omisiuni în actul constitutiv sau în celelalte documente de înmatriculare, dosarul poate fi amânat, şi atunci se pierde timp, fie se poate ajunge şi la respingerea cererii de înmatriculare, şi atunci se pierd şi banii.

În concluzie, costurile totale ale înfiinţări unei societăţi cu răspundere limitată ar tebui să se încadreze în 1100-1300 de lei, sumă in care este inclus şi capitalul social de 200 de lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ