De ce a fost arestat Duicu: a încercat să bage la puşcărie un opozant politic

| 08 apr, 2014

Adrian Duicu a fost arestat pentru ca a facut trafic de influenta la un nivel inalt al statului, si-a folosit functia in interes personal si a incercat sa bage la puscarie un opozant politic, se arata in motivarea sentintei date de judecatorul Dorel George Matei de la Curtea de Apel Bucuresti.

Din motivare rezulta ca interceptarile s-au facut in baza unui mandat desiguranta nationala, iar Duicu le-a recunoscut pe toate cele lecturate in fata sa in sedinta de judecata, dar a sustinut ca nu a savarsit nicio infractiune, informeaza Evenimentul Zilei.

Judecatorul a apreciat ca lasarea in libertate a inculpatilor prezinta o stare de pericol pentru ordinea publica, apreciind ca din probele existente la dosar reiese ca "inculpatii s-au folosit de demnitatile si functiile detinute pentru satisfacerea unor interese personale sau au incercatintroducerea inpenitenciar aunui opozant politic, ca in cazul inculpatului Duicu".

Magistratul a luat in considerare, atunci cand a dispus arestarea preventiva a sefului CJ Mehedinti si a celorlalti inculpati din dosar, ca acestia s-au folosit de functiile de autoritate doar pentru satisfacerea unor interese personale.

Duicu a incercat sa isi consolideze influenta in judetul Mehedinti prin instalarea in functii de conducere a unor oameni obedienti "a fraudat concursuri de ocupare a unor functii si, mai grav, a luat masuri impreuna cu inculpatul Popescu pentru inlaturarea din functie a opozantilor ideilor sale", se mai arata in motivare.

"Extrem de grav este si faptul ca inculpatul a traficat influenta sa pe care o are sau cel putin pretinde ca o are la un nivel inalt al statului roman, aducand in discutii cu cumparatorul de influenta Ponea pe Primul Ministru al Romaniei, secretari si subsecretari de stat, Ministrul de interne sau Seful Politiei Romane, Petre Toba. Este neclara activitatea acestor persoane in acest moment procesual, ancheta fiind la inceput", se subliniaza in motivarea deciziei de arestare preventiva a lui Adrian Duicu.

Judecatorul a mai avut in vedere si faptul ca inculpatul Duicu are legaturi cu presedintele Tribunalului Mehedinti "care ii da consultatii juridice in dosarele in curs (dupa cum arata inculpatul coroborat cu inregistrarile telefonice) si promite sprijinul pentru numirea in functii de conducere in PICCJ sau DNA a unei procuroare locale".

In ceea ce il priveste pe seful IPJ Mehedinti, Constantin Ponea, judecatorul a avut in vedere, printre altele, atunci cand a decis arestarea preventiva, ca acesta "a inteles sa acceada in functii de conducere la nivel central nu pe cai licite, examene, concursuri, ci prin traficarea propriei surori, judecatoare cerand in acelasi timp functii la Bucuresti si pentru sotia sa, procuroare".

"A nesocotit in mod grav demnitatea ce i-a fost acordata fiind un exemplu negativ pentru toti politistii onesti din subordine", a apreciat judecatorul George Matei.

In ceea ce il priveste pe seful PSD Orsova, Constantin Popescu, arestatpreventiv in acelasi dosar, judecatorul a luat in considerare faptul ca acesta a desfasurat o activitate infractionala folosindu-se de functia si autoritatea sa politica, fara nicio legatura cu interesele locuitorilor orasului sau ale partidului, "actionand exclusiv in interesul inculpatului Duicu sau in propriul sau interes pecuniar".

Astfel, judecatorul "apreciaza, in aceste conditii, ca se impune arestarea inculpatilor pentru o durata de 30 zile, o masura mai blanda nefiind apta a atinge scopurile masurilor preventive, iar faptele acestora fiind de o extrem de mare gravitate, denaturand insasi ideea de societate democratica, inculpatii acreditand prin comportamentul lor ideea ca functiile si demnitatile publice trebuie folosite doar in interes personal, idee de maxima gravitate", se mai arata in motivare.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva pentru 30 de zile a presedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, sefului IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, si omului de afaceri Constantin Popescu, presedintele PSD Orsova, in dosarul in care sunt acuzati de fapte de coruptie. Decizia a fost contestata la Curtea Suprema.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ