De ce a fost demis Ştefan Marincea de la şefia Institutului Geologic

| 25 oct, 2013

Ministrul delegat pentru cercetare, Mihnea Costoiu, a justificat demiterea lui Ştefan Marincea din postul de director al Institutului Geologic al României prin faptul că acesta a făcut declaraţii 'controversate' cu privire la cauzele cutremurelor din comuna gălăţeană Izvoarele.

Costoiu a spus că Marincea nu avea dreptul să acceseze informaţii clasificate, în condiţiile în care 'Institutul Geologic Român este un institut care deţine, gestionează şi generează documente clasificate'.

Totuşi, prin declaraţiile făcute, fostul director a provocat suspiciunea că avea acces la informaţii clasificate, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul, a precizat Costoiu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

'Atâta timp cât a fost director nu avea dreptul să aibă acces la aceste documente. (...) E o problemă mai complicată, pe care de altfel am sesizat-o organelor speciale, pentru că dânsul după demiterea din funcţie a făcut câteva afirmaţii care pun la îndoială respectarea legii, din acest motiv am sesizat organele competente - Parchetul - pentru alte fapte, nu pentru povestea cu declaraţiile', a spus Costoiu.

Întrebat dacă declaraţiile fostului director puteau ascunde 'interese economice', Costoiu a evitat un răspuns direct, dar a remarcat că Marincea a vorbit despre cutremure după o 'deplasare prelungă la Sank-Petersburg'.

'Nu ştiu ce interese are domnul Marincea. Cert este că - vă spun acum în premieră un lucru - faptul că domnul Marincea a primit o primă avertizare în momentul în care s-au produs cutremurele şi a dat declaraţii prin telefon, ceea ce este surprinzător pentru mine, dânsul făcând declaraţii despre cutremure, care se produseseră cu două zile înainte, dintr-o deplasare prelungă la Sank-Petersburg', a spus el.

Întrebat dacă este de părere că există o legătură între prezenţa fostului director în Rusia şi declaraţiile pe care le-a făcut, Costoiu a replicat: 'Nu cred, eu am constat. Eu constat că un om care era în deplasare şi făcea declaraţii fără să aibă niciun fel de informaţii cu ce s-a întâmplat acolo. A fost o primă avertizare'.

Directorul Institutului de Geologie al României, Ştefan Marincea, a fost schimbat din funcţie ca urmare a modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultate ale cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, informa pe 16 octombrie Ministerul Educaţiei Naţionale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ