De ce avem nevoie de o flotă modernă la Marea Neagră

| 16 aug, 2014

Ziua Marinei Românie, pe 15 august ne-a oferit un prilej bun de a reflecta asupra capacităţilor marinei militare române la Marea Neagră. La 10 ani de la intrarea în NATO flota română, nu cea vândută de Băsescu, ci flota militară are nevoie în continuare de dotări noi pentru a ajunge la standarde competitive.

Vestea bună este că bugetul pentru Apărare a crescut şi va creşte în continuare. Deşi la prima vedere alocările bugetare către Marina Militară par inutile, nu trebuie să uităm că România este membră NATO şi că securitatea maritimă în regiune depinde direct proporţional de capacităţile de acţiune ale aliaţilor.

Flota maritimă a României este formată din 45 de unităţi din care numai trei fregate. Fregata Regele Ferdinand şi fregata Regina Maria sunt cele mai performante aparate de luptă pe care le deţin Forţele Navale Române. Acestora li se alătură şi fregata Mărăşeşti, construită la Mangalia în 1985.

Asigurările ministrului Mircea Duşa că programul de modernizare a fregatelor române va începe chiar anul acesta dă un plus de siguranţă la Marea Neagră. Dotarea fregatelor cu armament de ultimă generaţie nu ar fi fost posibilă anul acesta fără rectificarea bugetară care a asigurat finanţarea programului.

Situaţia geopolitică regională este sensibilă. Ne aducem aminte de vizitele pe care le-am primit recent de la distrugătoarele americane în Marea Neagră. Prezenţa permanentă a NATO în spaţiul regional maritim este asigurată de Forţele Navale Române, Forţele Navale Bulgare şi de Forţele Navale Turceşti. Investiţiile în sectorul de securitate maritimă sunt necesare, fie că ne place, fie că nu, mai ales având în vedere atitudinea agresivă a Rusiei pentru care asigurarea supremaţiei militare în Marea Neagră este un obiectiv.

Marina română a participat de asemenea la operaţiuni de combatere a pirateriei pe coastele Africii, chiar cu fregata Regele Ferdinand. Atât în cadrul operaţiunilor UE cât şi în cadrul operaţiunilor NATO România nu îşi permite să rămână prea mult în urmă cu angajamentele pe care ni le-am asumat.

Totuşi, stabilitatea economică şi politică ne poate duce către îndeplinirea obiectivului de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 aug, 2014
RADU ( PRICOPIE )
ANAF
AVEM NEVOIE DE O FLOTĂ MODERNĂ SĂ O MAI POATĂ VINDE BĂSESCU INCĂ ODATĂ ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ