De ce îi este frică lui Mugur Isărescu de atacurile de noapte

| 12 feb, 15:23

„Nouă cel mai mult ne e frică de un atac noaptea. Şi asta s-a întâmplat atunci când s-a dus euro de la 4.72 la 4.76 lei!", a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR în timpul audierilor din Parlament.

În ultimele conferinţe, guvernatorul BNR a explicat că atacurile de noapte sunt periculoase deoarece pot fi ordonate de pe pieţele externe, în special cele din America. Acest lucru s-a întâmplat în ianuarie, când, potrivit unor surse din piaţă, J.P. Morgan, una dintre cele mai mari bănci internaţionale, a început să posteze pe site-uri „Sell Romania!". Isărescu a fost anunţat printr-un telefon primit noaptea şi probabil s-a intervenit pentru apărarea leului.

În timpul audierilor de la Comisia Economică din Senat pe tema evoluției dobânzilor interbancare și a cursului de schimb. Guvernatorul a explicat că urmărește zilnic operațiunile de pe piața valutară și monetară, apelând la experiența sa și la fler. „V-am spus, le citesc pe bază de experiență și de nas. În fiecare zi citesc cotațiile de pe piața valutară și de pe piața monetară, nu înseamnă că le manipulez", a afirmat el.

"Cel mai mult mi-e frică de un atac noaptea, când sunt deschise piețele din America și asta s-a întâmplat când s-a dus de la 4,72 la 4,76 și tindea să se ducă spre 4,80", spune Isărescu. Guvernatorul explică faptul că acest lucru se întâmplă leul a ajuns "monedă care circulă internațional", iar în piaţa valutară sunt milioane de tranzacţii care trebuiesc urmărite.

În briefingul care a urmat ultimei şedinţe de politică monetară a BNR, guvernatorul a precizat că într-o noapte a primit un telefon la care i s-a spus că o mare bancă a început să posteze pe site-uri "Sell Romania". Acesta a precizat că sunt zeci de mii de investitori care au hârtie românească.

În acest context, posibilul atac speculativ pe leu din luna ianuarie a fost caracterizat astfel de guvernator: „Slab... L-am anihilat din vreme, ca să zicem așa. Banca Naţională a României a intervenit pentru a apăra moneda naţională după ce leul a început să se deprecieze pe piaţa internaţională. Ne-a costat ceva. Orice tărăboi costă. Şi mişcarea aceea care în sfârşit nu că ne-a surprins, ne aşteptam la ea, a fost periculoasă, nu s-a întâmplat aici, că de aceea v-am spus de pieţele internaţionale. A fost peste noapte. Într-adevăr, leul era plimbat şi a apărut, hai ca să spunem aşa, o recomandare a unei bănci mari "vindeţi România". S-au vândut ceva titluri. Deci nu am avut momente uşoare, asta recunosc. Nu pot să neg că n-am intervenit, că e prea evident, dar nu comentez că am intervenit", a spus Isărescu.

De altfel, Mugur Isărescu a concluzionat că "suntem o ţară mică în bătaia mişcărilor de capital. De asemenea, el a menţionat că o depreciere de sub 5% nu ar trebui să intereseze. Deprecierea leului din ianuarie a fost de 2,16%. Potrivit unor surse din piaţa bancară, banca cu pricina a fost J.P.Morgan.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ