De ce l-a împins Udrea pe Falca să candideze la alegerile interne din PDL

| 14 oct, 2013

Cu toate acestea, candidatura lui Falcă este una foarte interesantă pentru jocul politic din PDL. După cum se ştie, primarul Aradului este finul lui Băsescu şi face parte din tabăra Udrea, iar fosta „blondă de la Cotroceni” îşi doreşte cu ardoare să ajungă în locul idolului ei.

Războiul din PDL dintre taberele Udrea şi Blaga este de notorietate şi de curând a cunoscut o nouă fază: desemnarea candidatului dreptei la alegerile prezidenţiale din 2014. Până acum s-au înscris în competiţie prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu (tabăra Blaga), primarul Aradului Gheorghe Falcă (tabăra Udrea) şi Simona Creţu (fără nicio şansă reală).

Elena Udrea şi Emil Boc au declarat că nu se vor înscrie în competiţie, însă au militat pentru un candidat comun al dreptei pentru această funcţie. Cele două tabere sunt conştiente că dacă-şi impun candidatul la nivelul opiniei publice, vor reuşi să coalizeze şi celelalte formaţiuni de dreapta în jurul lui.

Atât preşedintele PDL, Vasile Blaga, cât şi Elena Udrea au dat mesaje puternice în acest sens. Blaga a dat de înţeles că PDL trebuie să absoarbă toate formaţiunile de dreapta şi să meargă cu un singur candidat la alegerile prezidenţiale. Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, care se doreşte a fi prezidenţiabil, a refuzat categoric propunerea lui Blaga pentru că astfel căile de negociere ar fi închise, dar a dat de înţeles că este dispus să discute cu PDL. Elena Udrea l-a atacat dur pe Blaga, precizând că dacă era preşedintele PDL, acum dreapta era unită şi ar fi avut un candidat unic.

Războiul dintre cele două tabere va atinge maximă intensitate la alegerile europarlamentare, unde PDL şi-a propus ca obiectiv un scor de 20%. Dacă acest obiectiv va fi atins, Blaga îşi va întări şi consolida poziţia în PDL. De asemenea, PDL va fi legitimat ca cea mai importantă forţă de dreapta a opoziţiei şi va fi îndreptăţit să dea şi candidatul pentru alegerile prezidenţiale din partea dreptei, care poate fi Predoiu, având în vedere că are, de departe, cele mai mari şanse să câştige competiţia internă în faţă lui Gheorghe Falcă.

Cu toate acestea, candidatura lui Falcă este una foarte interesantă pentru jocul politic din PDL. După cum se ştie, primarul Aradului este finul lui Băsescu şi face parte din tabăra Udrea, iar fosta „blondă de la Cotroceni” îşi doreşte cu ardoare să ajungă în locul idolului ei. Deci, intrarea în cursă a lui Gheorghe Falcă nu are drept scop obţinerea nominalizării din partea partidului, pentru candidatura la presedintie, lucru afirmat şi de acesta. Scopul candidatii lui Falcă este aceea de a nu permite ca Predoiu
să adune în jurul său suficient sprijin în cât, corelat cu un rezultat bun al PDL la europarlamentare, desemnarea drept candidat al PDL să fie incontestabilă. Mai exact, se speră pe o re-editare a luptei de la Congres care să arate fracturi în PDL.

În acest context, cei care doresc o altă soluţie, candidat unic al dreptei, însă nu decis de actuala conducere a PDL, pot să invoce faptul că prim-vicepresedintele PDL Cătălin Predoiu nu are şanse reale de câştig, având în vedere că nu reuşeşte să creeze un consens la nivelul partidului, apăi să reuşească să adune foarte multe voturi de la alegatori. Strategia taberei Udrea este de a slăbi PDL în negocierile cu PMP, FC şi alţii astfel încât poziţia inflexibilă a democrat-liberalilor să nu mai pară justificată (PDL este cel mai puternic partid de dreapta şi e normal să dea candidatul la preşedenţie).

Pentru perioada următoare ne vom aştepta la o luptă aprigă în PDL, care să creeze tensiuni puternice în partid, cu scopul de a demobiliza electoratul PDL la europarlamentare şi a obţine un scor slab. Dacă planul taberei Udrea va aveas succes, Blaga va fi pus în situaţia să accepte o unificare a dreptei în spatele unui candidat susţinut de protejata lui Băsescu şi celelalte partiduleţe de dreapta. Mai mult, strategia taberei Udrea mizează şi pe faptul că tensiuni suficient de puternice pe tema desemnării candidatului PDL ar putea împinge tabăra Blaga şi mai rapid spre negocieri cu celelalte forţe de dreapta, chiar pentru o alianţă la europarlamentare. Acest lucru ar putea duce la renunţarea la ideea unui candidat propriu din partea PDL la cea mai înaltă funcţie în stat.

De apreciat rămân amândouă mişcările politice făcute de taberile din PDL: tabăra Blaga a câştigat în stabilitate, prin aducerea lui Cătălin Predoiu în partid şi propulsarea lui în funcţia de prim-vicepreşedinte, premier din umbră şi candidat la alegerile prezidenţiale; tabăra Udrea rămâne în joc pentru conducerea PDL şi impunerea candidatului dorit pentru alegerile prezidenţiale, prin sprijinul oferit de Băsescu (campanie zilnică pentru Udrea), formarea Partidului Mişcarea Populară şi strategia cu Falcă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ