De ce ne trezim greu dimineata?

| 29 ian, 2014

Vi s-a intamplat si voua, nu-i asa? Ce rele sunt diminetile in care nu ne putem trezi, chiar daca am dormit ore suficiente ! Care o fi cauza ?

Oamenii de stiinta spun ca nu lenea este de vina, ci pur si simplu ceasul biologic nu asculta de cerintele realitatii. Persoanele care se trezesc cu greu dimineata, indiferent de cate ore au dormit, au un ceas interior “defazat”, setat pe trezirea la ore tarzii, explica autorii unui studiu efectuat la New York.
Ceasul biologic este controlat de un nucleu din creier, care este raspunzator cu ritmul corpului. Insa viata de zi cu zi, care devine tot mai rapida si mai stresanta, schimba uneori ritmul normal al organismului, chiar daca persoana respectiva urmeaza un program zilnic consecvent chiar de ani buni.

O alta cauza care perturba grav ritmul organismului este expunerea la lumina artificiala, precum privitul la televizor seara sau folosirea calculatorului pe perioade lungi. Deoarece organismul este foarte sensibil la lumina, ecranul televizorului sau lumina monitorului pot pacali creierul nostru, facandu-l sa creada ca este zi.

Cum putem sa reglam aceasta problema ? Studiile arata ca un somn bun este atunci cand ne culcam devreme, deoarece astfel organismul poate sa isi indeplineasca functiile in ritmul lui. De asemenea, o mare greseala care se face de catre multi dintre noi este sa adoarma mai tarziu in timpul weekendurilor, deregland astfel organismul ca a doua zi dimineata sa se trezeasca tarziu. Cand oamenii se culca la “ore mici” la sfarsit de saptamana isi actualizeaza iar, fara sa vrea, ritmul lor natural defazat.

In afara acestor sfaturi, oamenii de stiinta mai au o solutie pentru cei care nu isi pot adapta ceasul biologic. O echipa de cercetatori de la Universitatea din California a descoperit recent ca un singur aminoacid regleaza ceasul intern. Acesta ar putea fi transformat in viitor intr-un medicament care sa controleze programul de somn al creierului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ