De ce prețul petrolului se va prăbuși din nou

| 13 mai, 08:31

Pentru mulți investitori revenirea constantă a prețurilor la petrol și minereuri a reprezentat un motiv de bucurie. Marii bancheri avertizează însă clienții că fenomenul riscă să se dovedească doar un balon de săpun, neavând niciun element de susținere în economia reală.

O nouă prăbușire a prețurilor poate avea loc în vara acestui an, iar Barclays, Morgan Stanley și Deutsche Bank au emis rapoarte în care sfătuiesc investitorii să tranzacționeze prudent pe energie și minereuri, pentru a evita să pice pradă speculațiilor de pe piața produselor derivate, arată ziarul The Telegraph.

Preț nejustificat

Față de luna ianuarie, prețul petrolului a crescut cu aproximativ 40%, deși peisajul economic din China, Statele Unite și la nivel global este caracterizat de anemia producției.

„Atenție, creșterea nu va ține mult! Riscul unei prăbușiri a prețului în piața materiilor prime este din ce în ce mai mare”, avertizează analiștii Barclays.

Tot ei subliniază diferențele existente între prețul materiilor prime tranzacționate la zi și cel înregistrat în tranzacțiile din piața futures, unde totul pare zugrăvit în culori optimiste.

Datele prelucrate de analiștii Barclays arată că rezervele de petrol constituite în Angola și Nigeria depășesc 80 milioane de barili, iar alte cantități importante sunt stocate în Marea Nordului și Mediterană.

GraficPractic, stocurile globale de petrol cresc cu aproximativ un milion de barili pe zi.

În raportul Morgan Stanley se arată că speculanții din piață au tendința să mizeze pe tranzacții futures cu petrol, deși toate statisticile oficiale arată că economia globală are un ritm de creștere sub așteptări.

„Suntem destul de îngrijorați în ceea ce privește prețul petrolului pe al doilea semestru al anului și în 2016″, se menționează în nota analiștilor Morgan Stanley.

Miraj pentru investitori

O situație similară se înregistrează și în tranzacțiile cu minereu de cupru, deși cel mai mare consumator, China, nu dă semne că ar urma să reia o activitate industrială intensă.
GraficCu toate acestea, de la începutul anului, minereul de cupru s-a apreciat pe piața futures cu peste 60%, înregistrând cea mai susținută perioadă de creștere a prețului din ultimul deceniu.

În așteptarea șocului

Reversul medaliei ar putea fi înregistrat în luna iunie, susțin analiștii. O analiză Deutsche Bank estimează că fenomenul de revenire al prețului petrolului dă deja semne de oboseală.

„Se întrevăd noi riscuri de prăbușire a pieței pentru vara acestui an”, semnalează banca germană.

Creșterile de durată ale prețului petrolului au fost dictate de obicei de reducerea producției în țările membre OPEC.

Numai că de această dată, cartelul nu se află în spatele acestui fenomen, ba, dimpotrivă, a pompat în piață o cantitate suplimentară de 500.000 de barili/zi din câmpurile Arabiei Saudite.

Băncile centrale, în ape tulburi

În cazul în care prețul petrolului este dictat mai mult de exuberanța investitorilor, decât de a o revenire reală a economiei globale, scurt-circuitul ar urma să se producă în curând, iar prăbușirea prețului poate dicta o nouă perioadă de deflație.
Grafic
Acest lucru îi face pe oficialii băncilor centrale să se uite cu îngrijorare la evoluția pieței de energie, dat fiind riscurile aplicării unor politici monetare greșite.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 mai, 10:20
Angelica
Munca la domiciliu
Succesul este rezultatul atitudinilor, iar atitudinile nu sunt altceva decât deprinderi de gândire. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ