De ce sărbătorim Ziua Armatei

| 25 oct, 2013

În mod tradiţional, în data de 25 octombrie România sărbătoreşte Ziua Armatei. Semnificaţiile acestei zile sunt legate de eliberarea de către Armata Română a Transilvaniei de Nord aflată sub ocupaţie horthystă, prin eliberarea oraşului Carei.

În pofida fluctuaţiilor privind încrederea publică în majoritatea instituţiilor statului, Armata României s-a bucurat dintotdeauna de un grad de încredere ridicat în rândul cetăţenilor. Pornind cu războiul de independenţă din 1877, continuând cu cele două războaie mondiale, trecând prin revoluţia din 1989 şi încheind cu prezenţa în teatrele de operaţiuni din Irak sau Afganistan, Armata Română a beneficiat de o reputaţie incontestabilă. Astfel, militarii noştri şi-au îndeplinit datoria faţă de patrie şi pe teritoriul naţional, şi în teatrele de operaţiuni unde forţele armate ale României au participat la misiuni de pace sub egida NATO şi ONU. Pe toate fronturile în care a fost prezentă, contingentele româneşti şi-au făcut datoria, profesionalismul şi pregătirea exemplară a militarilor noştri fiind unanim apreciate de către aliaţi.

Fără îndoială, aderarea României la NATO în anul 2004 a reprezentat reperul modernizării şi profesionalizării Armatei Române, în concordanţă cu principiile şi cerinţele Alianţei Nord-Atlantice. Armata noastră a participat de fiecare dată în teatrele de operaţiuni unde a fost solicitată, contribuind la misiuni de menţinere a păcii şi securităţii. Cele mai cunoscute misiuni în care a fost implicată Armată Română ca stat membru NATO sunt cele din Irak, Afganistan, dar şi cele din Kosovo sau Bosnia şi Herţegovina.

Aniversarea din 2013 este un moment solemn nu doar pentru militari, ci pentru toţi românii. Cu această ocazie este arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, este ridicat Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi sunt organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în tările în care Romania are acreditati ataşaţi ai Aparării. Militarii români din teatrele de operaţii sărbatoresc prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive, la care sunt invitaţi şi parteneri din coaliţiile multinaţionale.

Astfel, ministrul Apărării Mircea Dușa participă la ceremonia de depunere a jurământului militar în Piața Mare din Sibiu, eveniment urmat de ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Batalionului 32 Infanterie "Mircea" cu Ordinul național Virtutea Militară în grad de Mare Ofițer cu însemn de război, în Piața Victoriei din Timișoara.

Ziua dedicată Armatei este de fapt un preambul pentru ceremonia Zilei Naţionale a României din 1 decembrie, unde parada militară va reprezenta punctul maxim de interes în celebrarea Marii Uniri de la 1918.

Tag-uri: ziua armatei
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ