De ce scad prețurile la alimente

| 13 aug, 2013

Institutul Național de Statistică a anunțat, luni, o scădere medie de 1,6% a prețurilor la produsele alimentare în luna iulie față de luna precedentă.

Cele mai mari ieftiniri s-au produs la legume și conserve de legume, prețurile la această categorie scăzând cu 13,34% într-o singură lună (prețul cartofilor a scăzut cu 11,61 procente, iar restul legumelor s-au ieftinit cu 16,57%). Și fructele proaspete s-au ieftinit considerabil în luna trecută față de iunie – cu 8,9 procente.

Această scădere a prețurilor poate fi privită ca unul dintre primele efecte pozitive, cu impact direct asupra consumatorilor, ale producției agricole extrem de bună anunțată pentru 2013.

Vestea bună este că ne putem aștepta în continuare la ieftiniri ale produselor alimentare, dublate de o reducere semnificativă a prețului la pâine și produse derivate. Pe lângă mult discutata reducere a TVA cu 15% la pâine, la ieftinirea produselor de panificație va contribui și randamentul deosebit din agricultură – în 2013 avem cea mai mare producție de grâu din ultimii opt ani, respectiv cea mai mare producție de orz din ultimii 23 de ani. Dacă la toate acestea adăugăm și o posibilă reducere a TVA pentru alte categorii de alimente – cum ar fi la carne, intenție exprimată recent de ministrul Daniel Constantin – ar rezulta o adevărată gură de aer pentru consumatori, în special pentru categoriile defavorizate care sunt nevoite să-și cheltuiască cea mai mare parte din venituri pe mâncare.

Speranța că prețurile vor fi ținute sub control în perioada care urmează este accentuată și de evoluția pozitivă a inflației. „Grosul ajustărilor a trecut și inflația este acum pe o tendință descendentă. În sfârșit am intrat în clubul european în ceea ce privește inflația, după foarte foarte mulți ani”, a susținut săptămâna trecută guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Rata inflației a scăzut de la aproape 6% în ianuarie, la 4,4% în iulie, Banca Națională așteptând ca până la sfârșitul anului rata să ajungă la 3% sau chiar mai puțin.

Deşi rămâne de văzut dacă aceste ieftiniri vor rămâne nealterate de creșteri de prețuri în alte domenii, cert este faptul că românii vor cumpăra acum mai multă mâncare cu mai puţini bani.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ