De ce strică Băsescu stabilitatea economică a României?

| 05 dec, 2013

În ultimele zile, România cunoaşte un adevărat asalt condus de la Cotroceni de Traian Băsescu. Sunt zguduite din temelii proiecte esenţiale pentru stabilitatea politică, economică şi instituţională a ţării.

Efervescenţa şefului statului nu este deloc întâmplătoare, fiind urmărită o dublă miză. Pe de o parte, scoaterea din atenţia publică a achiziţiei controversate a terenului de la Călăraşi, iar pe de altă parte, revitalizarea temei suspendării din funcţie.

Luate rând pe rând, motivele pe care şeful statului le invocă pentru a pune la zid Guvernul Ponta sunt puţin spus neconvingătoare. În fapt, intervenţiile preşedintelui Băsescu conţin populism şi demagogie în doze substanţiale, nefiind racordate în niciun fel la realităţile economice ale României din acest moment.

Ne aducem aminte că, în urmă cu aproximativ doi ani, Traian Băsescu invoca necesitatea stabilităţii economice a României aproape în orice cuvântare, discurs sau apariţie publică. Era trecută în revistă criza economică şi efectele globale ale recesiunii precum şi nevoia ca ţara noastră să acţioneze raţional şi echilibrat pentru a nu intra într-o nouă spirală negativă ce ar fi putut avea ca efect deficite masive sau chiar intrarea în incapacitate de plată. În decembrie 2013, retorica lui Traian Băsescu se schimbă cu 180 de grade. Şeful statului atacă fără menajamente proiectul de buget, generând instabilitate şi reacţii adverse în piaţă. Aşa se face că leul încasează lovitură după lovitură în raport cu euro la cursul BNR, iar analiştii economici atrag atenţia asupra riscului ca instabilitatea macroeconomică să afecteze fluxurile investiţionale în ţara noastră.

Totodată, celor care l-au urmărit pe Traian Băsescu în acest ultim mandat la Cotroceni le este familiar efortul şefului statului în a parafa acorduri cu FMI. Desigur, în numele aceleiaşi stabilităţi economice mult clamate. Acum, când Guvernul Ponta a reuşit să negocieze un acord stand-by în condiţii extrem de avantajoase pentru România, brusc acordul nu mai este bun şi decide să nu mai semneze memorandumul. Ceea ce, în definitiv, arată o atitudine duplicitară şi lispită de onestitate.

Cel mai probabil, unul dintre obiectivele pe care Traian Băsescu îl vizează prin sabotajele constante din ultima perioadă este acela de a redeschide tema suspendării din funcţie. Adică un ultim asalt al preşedintelui prin care încearcă să strice calculele USL. După ce l-a ademenit cu zăhărelul pe Crin Antonescu, şeful statului asaltează reduta Guvernului, şi în special aceea a premierului Victor Ponta, într-o strategie de tip “divide et impera”. Doar că după ce timp de nouă ani a acţionat în acelaşi registru, Traian Băsescu a devenit previzibil şi nu mai poate surprinde pe nimeni. În schimb, rău poate face în continuare. De exemplu, în acest ultim an, preşedintele Băsescu poate bloca, tergiversa şi institui blocaje, ca ultimă amprentă asupra mandatelor sale de preşedinte. Nu ne rămâne decât să sperăm că România şi cetăţenii ei vor supravieţui acestui asalt final pe care şeful statului îl dirijează de la Cotroceni în numele unor interese meschine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 dec, 2013
irinapop
Si Ponta s-a schimbat fata de acum 2 ani
Azi a scazut un pic (fata de ieri) euro. Basescu inca n-a semnat bugetu' , asa ca nu-mi pot imagina de ce a scazut!!! Cat despre intoarcerea cu 180 de grade a lui Basescu, constat ca presedintele este in trend. Si Ponta a intors-o tot cu 180 de grade fata ce ceea ce promitea acum 2 ani. In programul de guvernare al USL nu existau mariri de taxe si impozite, nici mariri de salarii cu dedicatie (numai pentru primari si sefi de consilii judetene), nici explorarea/ exploatarea gazelor de sist si nici macar exploatarea cu cianuri a aurului de la Rosia Montana. Ca sa nu mai vorbesc de bataile aplicate de jandarmi taranilor de la Pungesti. Chiar imi amintesc de iarna 2011-2012 cand Ponta (si nu numai el) avea o cu totul alta atitudine fata de jandarmii care-i pazeau (si la un moment dat chiar bateau) pe manifestantii din Piata Universitatii. Ehe, cum se schimba oamenii!!! Numai bataia de joc a guvernantilor ramane aceeasi.
05 dec, 2013
cantautor
ptr Condor
sunt doar un om...
am dreptul la speranta...
voi renunta la ele doar dupa aparitia rezultatului final...
insa,nu chiar in aceea noapte///
05 dec, 2013
cantautor
vom supravietui..
economia creste vertiginos..
inflatia a scazut..
consumul este in crestere..
salariile bugetarilor au crescut,salariul minim la privat la fel...
astfel s-au putut majora niste taxe locale,energia,gazele,acciza..
influenta in cosul zilnic va fi infima,deoarece barilul de petrol scade vertiginos..
se pare ca iarna va fi usoara,iar costurile de incalzire vor fi mici..
colectarea veniturilor bugetare este la cote inalte..
se apropie mos Nicolae..
fiti linistiti,guvernul lucreaza pentru cetateni....
sarbatori fericite
AMR 12 luni....pana cand vom avea inca un presedinte de dreapta..
05 dec, 2013
El Condor
Unde ?
Presedinte de dreapta unde ? La PDL, PMP, PPDD sau in Ucraina ? Cat despre existenta lor ... arheologii mai fac sapaturi.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ