De ce trebuie să plece guvernul PNL. PSD prezintă ”Cartea neagră a guvernării liberale”

| 10 aug, 08:37

Reprezentanţii PSD au făcut publică ”Cartea neagră a guvernării liberale, suma motivelor pentru care guvernul PNL trebuie să plece”, senatorul Robert Cazanciuc spunând că acest document va sta la baza moţiunii de cenzură pe care PSD o va depune.

 

”El prezintă cronologic momentele-cheie în combaterea epidemiei, ratate însă de guvernul Orban, precum şi măsurile, pe fiecare domeniu în parte, care ar fi trebuit luate pentru ca România să nu se afle astăzi în această situaţie gravă”, a afirmat el. Totodată, reprezentanţii PSD au prezentat o ”cronologie a iresponsabilităţii PNL” pentru perioada 23 februarie - 16 iulie.
În ”Cartea Neagră” a Guvernului PNL privind gestionarea crizei COVID-19, PSD face referire la ”o gestiune economică deficitară” şi vine cu unele soluţii în acest domeniu. PSD mai arată că ”viitorul României este amanetat” deoarece ”a revenit guvernarea pe datorie”.
Social-democraţii au reamintit o declaraţie a preşedintelul Klaus Iohannis care, după apariţia primului caz de COVID-19, spunea că nu există un motiv real de panică. PSD arată că de la acel moment România a ajuns, în prezent, prima ţară din Europa de Est ca număr de decese şi în ultimele săptămâni pe primele locuri în ceea ce priveşte numărul îmbolnăvirilor.
“, a fost mesajul transmis de preşedintele României, Klaus Iohannis, pe 27 februarie, a doua zi după apariţia primului caz de COVID-19 în România. Din acel moment şi până în prezent, zeci de mii de români s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus, iar numărul celor care şi-au pierdut viaţa nu a încetat să crească, ajungând la circa două mii de persoane. România este, în prezent, prima ţară din Europa de Est ca număr de decese şi se află, în ultimele săptămâni, pe primele locuri la nivelul îmbolnăvirilor. Criza COVID-19 nu este uşor de gestionat. Este o situaţie nouă cu care nu ne-am întâlnit până acum, însă pentru care se cere responsabilitate şi o guvernare eficientă. Din păcate, Partidul Naţional Liberal (PNL) a gestionat actuala criză  din raţiuni pur politice, şi ale căror deciziile întârziate, neprofesioniste şi insuficient fundamentate au ajuns să coste populaţia mai mult decât ar fi trebuit”, arată PSD.
Social-democraţii susţin că românii şi-au pierdut încrederea în Guvernul liberal după apariţia imaginii cu premierul Ludovic Orban la petrecerea de la Palatul Victoria, după alte petreceri la care au participat liberali sau numiri controversate pe funcţii.
”Imaginea premierului Ludovic Orban la petrecerea de la Palatul Victoria în plină criză medicală, întâlnirile de partid organizate de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, la Iaşi, petrecerea organizată cu numeroşi invitaţi de către europarlamentarul Rareş Bogdan, numirile controversate în funcţii ale unor persoane care nu au nicio legătură cu lumea medicală făcute de Ministru Sănătăţii, Nelu Tătăru, sunt doar câteva dintre gafele care au condus la o pierdere a încrederii în acţiunile Guvernului şi recomandările acestuia cu privire la gestionarea crizei sanitare. Situaţia din România s-a agravat şi a ajuns la cote alarmante pe măsură ce populaţia şi-a pierdut încrederea în capacitatea actualului Guvern de a gestiona criza provocată de COVID-19”, afirmă PSD.
PSD precizează că doar profesionalismul unor oameni precum Raed Arafat a făcut ca iniţial în România să fie limitat numărul de victime COVID-19.
”Profesionalismul unor oameni din sistemul medical şi deschiderea către dialog, în special din partea lui Raed Arafat, pe care liberalii voiau să îl schimbe din funcţie înainte de această criză, au permis iniţial României să limiteze numărul de victime. Din nefericire, rezultatele slabei guvernări nu mai pot fi acoperite în condiţiile în care ţara noastră se îndreaptă uşor, dar sigur, spre un val de infectări ieşit de sub control”, mai arată PSD, potrivit News.ro.
De asemenea, social-democraţii spun că măsuri pentru sprijinirea economiei şi păstrarea locurilor de muncă nu există în România, care se îndatorează excesiv. În acest context, PSD a făcut ”o sinteză a deciziilor greşite şi a erorilor comise de guvernarea PNL în gestiunea crizei COVID-19”.
Criza economică generată de pandemia de coronavirus a lovit puternic în economia din România, susţine PSD.
”Atât salariaţii, cât şi companiile, şi-au pierdut veniturile atât de necesare pentru simpla supravieţuire. Guvernul liberal a dezamăgit şi nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor. A promovat măsuri puţine, tardive, incomplete, uneori chiar în detrimentul intereselor românilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul amânării plăţii creditelor.  Guvernul liberal a propus un aşa-zis plan de redresare după luni de zile de la declanşarea crizei, plan care a rămas, deocamdată, doar la nivel de intenţie. Este un plan de campanie al PNL pentru că  niciuna dintre măsurile prezentate nu există în realitate. Măsurile liberale nu au termene concrete, nu ştie nimeni când şi cum vor fi puse acestea în aplicare. În tot acest timp companiile se zbat pentru supravieţuire, iar salariaţii îşi duc traiul de pe o zi pe alta”, afirmă reprezentanţii PSD.
Primele ordonanţe militare au introdus restricţii pentru cabinetele de medicină dentară, HoReCa, cultură, organizare de evenimente, iar ”această sistare a însemnat, de fapt, o comă indusă pentru care nu s-au oferit soluţii de sprijin, tranzitorii sau compensatorii. În aceste condiţii, multe companii şi-au închis porţile fără nicio perspectivă de viitor. Faţă de alte state europene care au luat măsuri de combatere a efectelor COVID-19 care depăşesc 10% din PIB, liberalii au considerat suficient echivalentul a 3% din PIB, fără termene sau angajamente clare pentru proiectele anunţate. După luni de aşteptare, programul naţional Reclădim România are forma unei culegeri sau a unei cărţi de telefon cu proiecte ce regrupează aşteptările tuturor românilor, însă fără o foaie de parcurs, fără o sursă de finanţare certă şi fără soluţii viabile pentru redresare economică”, mai transmite PSD.

 

Tag-uri: cabinete, guvern pnl, psd
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ