De ce vrea Vasile Marica să scoată oamenii în stradă?

| 28 sep, 2013

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe, Vasile Marica, a trimis de curând un mail cel puțin ciudat către bugetarii din ANAF și din Ministerul Finanțelor Publice. Genul acesta de document are o reală valoare istorică și muzeală, în sensul că va putea fi prezentat peste multe decenii ca un exemplu concret de manipulare politică a sindicaliștilor români în anul de grație 2013. Pe scurt, sindicalistul Vasile Marica pare deopotrivă interesat să scoată bugetarii în stradă și să-i bage în sindicat.

 

Documentul este o diversiune în două episoade. În primul rând, domnul sindicalist șef Vasile Marica le subliniază cât de mult le poartă de grijă numiților bugetari și îi anunță cu aceeași ocazie că s-au cerut și s-au avansat liste către conducerea ministerului, cu toți angajații și salariile actuale. În plus, atenție, listele respective ar fi conținut și salariile respectivilor diminuate cu procente cuprinse între 40 și 60%. Să convenim asupra unui detaliu. Nu numai că aceste liste nu a fost văzute de nimeni, pentru că domnul Vasile Marica le amintește dar nu le prezintă, dar sună de-a dreptul stupid să ceri avansarea pe aceste tabele și a unor ipotetice diminuări în procentele amintite. De parcă, la o adică, cei din Ministerul respectiv nu ar putea să calculeze și singuri ce diminuări ar dori, pe baza salariilor existente, dacă aceste diminuări ar exista cu adevărat. Pentru că, să amintim iarăși, de aceste diminuări făcute cu satârul știe doar liderul grijuliu al federației sindicale amintite. Ce rost ar avea colportarea inconștientă a unor asemenea zvonuri panicarde, vă las pe voi să presupuneți. Vă invit doar să vă puneți pentru o clipă în postura bugetarei respective (marea majoritate sunt femei) care muncește de dimineață până seara, are de cele mai multe ori o familie și alte obligații financiare și care aude, așa într-o doară, că este posibil ca cineva, nu se știe cine, căci domnul Marica nu precizează ci dă doar de înțeles, să-i taie 60% din venitul său lunar. Nu uitați și detaliul important că acești funcționari sunt deja pățiți, fiind pârliți atât la salariu cât și la încredere în superiorii lor în urma leadershipului haotic al celebrului domn Sorin Blejnar, aflat de ceva vreme în centrul atenției publice și pentru altfel de probleme.

Dar pe domnul lider de sindicat nu-l interesează efectele în detaliu ci numai cele de ansamblu. Prea puțin relevant este că una sau alta din funcționarele cocoșate zi lumină pe cifre ar putea ceda psihic sau fizic la auzul unui asemenea zvon panicard. Importantă pentru domnul Marica este orientarea corectă a maselor. În primă fază maselor de bugetari panicați li se dă de înțeles că de vină sunt ”ăia”, o direcție vag precizată, care ar putea include foarte bine pe toți aceia care se pare că l-au supărat la un moment dat pe vajnicul lider, sau poate nu au cedat insistențelor de un anumit tip ale acestuia. În a doua fază, circuitul bugetarului în natură trebuie să fie orientat pro domo, în sensul și direcția dorite, în speță spre sindicatul domnului Marica. În acest scop nobil, scrisoarea se termină glorios cu precizări importante la natura, scopul și justificarea sindicatului respectiv, oferite chipurile pentru a răspunde ”și întrebărilor unor colegi de-ai noștri referitor la sindicate”

Simplu, nu-i așa? Un binevoitor te anunță că urmează cât de curând sfârșitul lumii și, cu aceeași ocazie afli și că el deține, absolut întâmplător, soluția pentru a scăpa teferi din apocalipsă. Soluție care, desigur, costă. Cât vă costă, stimați bugetari din Finanțe, aflați simplu, dacă vă înscrieți și plătiți cotizația în sindicatul domnului Marica... Curat-murdar, putem spune și, de aceea, preferăm să încheiem articolul cu precizările care le-au fost transmise respectivilor bugetari de către conducerea ministerului, respectiv vice-premierul Dan Chițoiu, aflat în epicentrul manipulării.

”În cadrul estimării necesarului de credite bugetare pe anul 2014, pentru cheltuieli de personal, nu este luată în calcul nicio variantă prin care salariile personalului bugetar să fie diminuate în 2014, inclusiv cele ale salariaţilor din cadrul MFP-ANAF şi al structurilor regionale.

Precizăm că, în data de 05.09.2013 Ministrul delegat pentru buget a înaintat o adresă către toate ministerele prin care a solicitat informaţii cu privire la nivelul de remunerare al fiecărui angajat din cadrul aparatului propriu precum şi din cadrul insitituţiilor din subordine, coordonate sau finanţate, inclusiv pentru unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat. Aceste informaţii au fost solicitate în vederea estimării necesarului de credite bugetare pe anul 2014, pentru cheltuieli de personal, în condiţiile aplicării Legii cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Totodată, datele solicitate urmează a fi folosite pentru crearea unei baze de date care să permită evaluarea unor variante de majorare a salariilor personalului din sectorul bugetar pe anul 2014."

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 sep, 2013
cantautor
si care este de fapt problema,daca el vrea sa-i bage in sindicat?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ