De la 1 ianuarie 2015, cartiere întregi din Bucureşti riscă să rămână fără căldură

| 25 noi, 2014

Cartiere întregi din Capitală riscă să rămână fără apă caldă şi căldură de la 1 ianuarie 2015, deoarece RADET Bucureşti ar putea avea, de la 1 decembrie 2014, poprire de 100% pe conturi din partea ELCEN Bucureşti şi nu va mai dispune de fonduri pentru achiziţionarea de materiale necesare pentru remedierea avariilor din teritoriu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale 'Cartel Alfa'.

'Valoarea datoriei RADET către ELCEN este de 3.186.281.504,37 lei, din care 934.276.598,45 lei reprezintă datorie istorică. Din acest motiv, Curtea de Conturi a decis ca ELCEN să pună, de la 1 decembrie, poprire de 100% pe conturile RADET, ceea ce va face ca regia să nu mai dispună de fonduri pentru achiziţionarea de materiale necesare pentru remedierea avariilor din teritoriu. Problema a pornit, însă, de la Primăria Capitalei, care nu a acordat la timp către RADET subvenţia pentru energia termică furnizată populaţiei. Drept urmare, municipalitatea înregistrează, la ora actuală, următoarele datorii către RADET: 226.769.038,85 lei, reprezentând diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate către populaţie şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei pentru lunile februarie - octombrie 2014. De asemenea, există şi suma de 715.352.765 lei, reprezentând compensarea creşterii neprevizionate a preţurilor la combustibili utilizaţi pentru producerea energiei termice livrată populaţiei, dar şi suma de 258.969.243 lei, reprezentând diferenţa neachitată din graficul de eşalonare aprobat prin HCGMB nr. 424/2007, din care valoarea de 36.600.000 lei a fost deja plătită', a afirmat Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, Guvernul României a acordat ELCEN, din rezerva statului, suma de 85 de milioane de lei pentru funcţionarea RADET, însă aceşti bani nu au rezolvat situaţia dificilă cu care se confruntă regia decât pentru o perioadă de 15 zile (15-30 noiembrie 2014).

'RADET Bucureşti se află în situaţia de blocare a conturilor încă din anul 2009, însă niciodată situaţia nu a fost atât de gravă ca în acest an, când blocarea conturilor de către ELCEN Bucureşti a fost decisă la nivelul de 100%. Tocmai de aceea, soluţia propusă de sindicatul din cadrul RADET este ca la prima şedinţă de Guvern să fie aprobată unificarea ELCEN şi RADET, ceea ce va permite rezolvarea problemelor financiare dintre cele două entităţi. De asemenea, solicităm ca preţul gazelor pentru producerea energiei termice la CET-uri să fie la fel ca preţul pentru utilizatorul casnic. În caz contrar, sistemele de termoficare din toată ţara vor dispărea, deoarece populaţia nu va putea suporta un preţ mai mare pe Gigacalorie. Conform unui studiu efectuat de PricewaterhouseCoopers în anul 2009, un procent de 70% din populaţia Bucureştiului nu putea să plătească preţul real al Gigacaloriei din acel an', a mai spus Hossu.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ