De la ce îţi creşte PĂR pe FAŢĂ. Bolile care sunt responsabile de apariţia MUSTĂŢII LA FEMEI

| 16 iul, 2014

Parul nedorit este una dintre problemele comune ale femeilor. Saloanele de cosmetica scot bani frumosi exploatand tendintele actuale ale modei, care recomanda minim de par pe corp si maxim pe cap.

Hirsutismul este o afectiune definita drept “excesul de par aparut la femei in zonele cutanate stimulate de hormoni androgeni: barba, mustata, dar si pilozitate pubiana de tip masculin (care urca pe linia mediana a abdomenului)”. Granita intre exces de pilozitate si pilozitate normala este dificil de trasat, deoarece criteriile tin de rasa, factori culturali, de traditii sau mode. Hirsutismul trebuie diferentiat de hipertricoza. Aceasta reprezinta cresterea excesiva a parului in zonele androgen-independente, adica acolo unde in mod normal exista fire de par (pe corp, spre exemplu). In mod normal, corpul omenesc este acoperit in intregime cu par, cu exceptia buzelor, palmelor si talpilor. Parul ce ne acopera corpul este de doua feluri: par terminal (pe scalp sau la sprancene) si par vellus – par fin, care, in prezenta hormonilor androgeni, se poate transforma in par terminal. Numarul foliculilor pilosi este determinat genetic si este fix.

Ce sa faci?

Tratamentul hirsutismului este de doua feluri: local si general. Tratamentul local urmareste indepartarea firelor de par inestetice, in timp ce tratamentul general incearca impiedicarea reaparitiei acestor fire. Tratamente locale: decolorarea parului, folosirea cremelor depilatoare, rasul – in ciuda parerii preconcepute conform careia parul se indeseste daca te razi, numarul de foliculi ramane acelasi, iar grosimea firului de par nu creste. Spre deosebire de rasul cu lama, ce are risc de lezarea pielii, de taieturi, depilarea cu aparate electrice este mai putin iritanta pentru piele. Epilatul cu ceara nu distruge foliculul pilos si, prin urmare, trebuie repetat periodic. Electroliza este o metoda moderna, costisitoare, lenta, ce consta in distrugerea fiecarui folicul de par cu ajutorul unei mici descarcari electrice. Depilarea cu laser este tot o metoda definitiva de epilare, ce distruge foliculul pilos, dar a carei siguranta nu s-a dovedit inca prin studii de lunga durata.

Cand apar problemele?

Hirsutismul este o problema de sanatate cand se coreleaza cu un tablou clinic mai vast. Boala ovarelor polichistice este caracterizata prin sterilitate, amenoree sau menstruatii rare, hirsutism, obezitate, uneori hipertensiune sau diabet zaharat. Este tratabila. Virilismul primar este caracterizat de o secretie crescuta de hormoni masculini. In urma investigatiilor se stabileste cauza si se trateaza specific boala, tratand in felul acesta si consecinta ei – hirsutismul. Hiperplazia adrenala congenitala este o afectiune genetica rara, in care glandele suprarenale au o problema in sinteza cortizolului. Administrarea de doze mici de cortizon poate rezolva problema. Sindromul si boala Cushing sunt afectiuni de natura endocrina, caracterizate prin secretia in exces a cortizolului. Data fiind complexitatea bolii, tratamentul hirsutismului este secundar tratamentului complicatiilor bolii, ce pun viata in pericol.

Tratamentul medicamentos

Urmareste scaderea stimularii folicului pilos prin hormoni androgeni, astfel ca firul de par va fi mai subtire si, in consecinta, mai putin vizibil. Se folosesc pe cale generala preparate antiandrogenice, precum ciproteronul, din compozitia unor anticonceptionale, sau spironolactona. Pentru a identifica tipul de hirsutism sunt cel mai frecvent necesare dozari hormonale care se fac din sange: androgenii, progesteronul. Pentru un diagnostic complet e posibil sa ai nevoie de o ecografie abdomino-pelvina.
Exista hirsutisme ce apar ca efect secundar al administrarii unor medicamente. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt:

Medicamentul folosit in: minoxidilu, tratamentul hipetensiunii arteriale, al calvitiei, fenitoinul, tratamentul epilepsiei, ciclosporina, transplant renal, artrite, steroizii anablizanti, culturism.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ