Decizie CRIMINALĂ: Salariile şi pensiile VOR FI TĂIATE cu 30%! Urmează şi alte reduceri

| 22 mar, 12:17

Administraţia separatistă din Transnistria a tăiat drastic pensiile şi salariile pentru că nu mai are bani pentru a le plăti. Mai mult, Tiraspolul anunţă că urmează şi alte tăieri. Până în prezent, salariile şi pensiile au fost reduce cu peste 30% şi ar putea urma tăieri similare.

În luna februarie, salariile au fost achitate în proporţie de 63 la sută, la nivel de buget regional, iar salariile plătite din bugetele locale au fost acoperite în proporţie de numai 43 la sută. Aceste date au fost anunţate de responsabila de finanţe în executivul din Tiraspol, Elena Ghirjul, transmite Europa Liberă. Potrivit agenţiei oficiale „Novosti Pridnestrovia”, la ultima şedinţă a comisiei speciale pentru distribuirea banilor după priorităţi, Ghirjul a spus că bugetul transnistrean a acumulat de la începutul anului venituri de 194 de milioane de ruble, cu 90 de milioane mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. „Din păcate, dinamica este negativă şi nu putem vorbi deocamdată despre îmbunătăţirea situaţiei”, a declarat Elena Ghirjul.

Potrivit datelor oficiale de la Tiraspol, în primele două luni volumul producţiei industriale s-a redus cu peste 20 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar importurile au scăzut cu aproape 23 de procente.

La aceeaşi şedinţă, joi, 19 martie, şeful comitetului pentru preţuri, Vitali Ulitka, a anunţat că tarifele la gazele naturale vor fi reduse cu 10 dolari pentru anumite întreprinderi în care administraţia deţine acţiuni. Reducerea tarifelor pentru perioada aprilie-septembrie a fost prezentată ca o măsură de susţinere a producătorilor, chiar dacă aceştia deja primesc gaze naturale la un preţ cu mult mai mic decât cel de livrare de la compania rusă Gazprom.

Citeste si: Începutul sfârșitului în Transnistria? Sute de oameni au protestat în stradă

Responsabila de sectorul social al regiunii Oxana Bulanova a declarat recent la o întâlnire cu locuitorii oraşului Bender că administraţia nu-şi declină angajamentul de a plăti la timp pensiile pensionarilor. Bulanova a spus că reducerea, din luna martie, cu 30 la sută a pensiilor şi salariilor bugetarilor este o măsură temporară şi că sumele restante vor fi plătite pe măsura acumulării veniturilor la buget. Dimpotrivă, a explicat Bulanova, executivul a decis să taie pensiile şi salariile ca să le poată achita fără întârziere.

După reducerea cu 30 la sută, pensia medie a coborât la aproximativ 80 de dolari, în timp ce minimul de existenţă în stânga Nistrului este de 120 de dolari.

În ultimul timp, criza economică forţează populaţia să meargă la cumpărături în Ucraina, unde produsele sunt cu mult mai ieftine (de 1,5-2 ori) din cauza diferenţei de curs valutar. La cel mai apropiat de Tiraspol punct de trecere – Pervomaisk-Cuciurgan, la week-end se formează rânduri de sute de oameni, locuitori ai regiunii transnistrene care vin sau pleacă la cumpărături în Ucraina.

 

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ