Delegaţia Permanentă a PNL dă câştig de cauză PSD. Protocolul USL se va modifica!

| 28 mai, 2013

Crin Antonescu suferă o înfrângere politică, fiind nevoit să facă un pas înapoi într-un subiect pe care îl nega cu ceva timp în urmă.

În urma Delegaţiei Permanente a PNL, Crin Antonescu a fost mandatat să negocieze protocolul USL, dând astfel câştig de cauză Partidului Social Democrat care solicitase, prin vocea lui Victor Ponta, modificarea protocolului pentru prevenirea altor tensiuni în interiorul Uniunii Social Liberale.

Criza din USL provocată de Sorin Roşca Stănescu lasă încă urme adânci şi îi pun pe liberali în siutaţii neplăcute. Au curs râuri de cerneală galben-albastră pentru apărarea senatorului Stănescu. Liberalii au aruncat în dezbaterea publică o multitudine de argumente pentru a se opune oricărei iniţiative de modificare a protocolului USL, cerute de premierul Victor Ponta.

În urmă cu o săptămână, Crin Antonescu se arăta iritat de perspectiva modificării protocolului USL. Liderul liberal declara atunci despre protocol: „Ori te duci la Tribunal şi îl suspenzi cu consecinţele de rigoare, ori este în vigoare. Documente oficiale depuse la tribunal şi care fac baza unei coaliţii politice nu se suspendă prin comentarii, ci cu acte în regulă. USL există, Protocolul USL nu este nici suspendat, nici anulat. Protocolul USL este un document oficial, constitutiv al alianţei, el este semnat, depus la tribunal şi atâta vreme cât Uniunea există, cât protocolul nu a fost modificat sau denunţat, este evident că şi acest protocol este în vigoare”.

Iată însă că după doar câteva zile, liberalii sunt nevoiţi să facă un pas înapoi. În urma Delegaţiei Permanente a PNL, Crin Antonescu a fost mandatat să renegocieze protocolul USL. Preşedintele PNL a declarat că a fost mandatat de Biroul Politic Naţional al partidului să discute cu PSD despre posibile completări la protocolul Uniunii Social Liberale, dând asigurări că acesta nu va fi modificat în mod semnificativ. Adică nu va viza modificarea parităţii în guvern.

Detaliile tehnice ale procedurii de modificare sunt evident mai puţin importante. Semnalul politic cel mai important dat prin dicizia PNL este acela că liberalii acceptă rediscutarea protocolului USL, în sensul completării acestuia. Adică exact lucrul pe care îl ceruse PSD. Altfel spus, Crin Antonescu suferă o înfrângere politică, fiind nevoit să facă un pas înapoi într-un subiect pe care îl nega cu ceva timp în urmă.

În ultimul timp, greşelile politice ale preşedintelui PNL se acumulează. Problema protocolului este numai una dintre ele. De dragul lui Sorin Roşca Stănescu, domnul Antonescu s-a pus singur într-o situaţie delicată nu numai în faţa PSD, ci şi a propriului partid.

Acest episod vine după ultima gafă petrecută la Congresul UDMR, când încercând să răspundă spiritual mesajelor lansate de Victor Ponta, Crin Antonescu a scăpat un nou porumbel: este prea mult roşu în politica românească, adică în traducere liberă, România are prea mult PSD.

Cum speră Crin Antonescu să convingă electoratul PSD să-i acorde sprijinul cu asemenea mesaje rămâne o necunoscută. La fel cum necunoscute sunt şi resorturile care îl determină pe liderul PNL să sprijine cu toată forţa provocările unor personaje precum Sorin Roşca Stănescu, foarte calificat în a planta seminţe de scandal, adică exact opusul a ceea ce îşi doresc românii în prezent: stabilitate politică şi linişte la guvernare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ