Delta Văcăreşti a primit avizul Academiei Române pentru a deveni zonă protejată

| 21 sep, 2013

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) va declara Delta Văcăreşti din Bucureşti arie protejată, proces pentru care a primit avizul Academiei Române, a declarat sămbătă, Florian Udrea, directorul Direcţiei Biodiversitate din ministerul de resort.

El a participat sâmbătă la acţiunea de ecologizare a Deltei Văcăreşti, organizată de Primăria Sectorului 4, Ministerul Mediului şi organizaţiile nonguvernamentale "Let's Do it Romania!" şi Salvaţi Dunărea şi Delta, unde au fost prezenţi în jur de 300 de voluntari, deţinuţi de la Penitenciarul Jilava şi jandarmi.

"Intenţionăm să declarăm această zonă arie protejată. Am primit avizul Academiei Române şi acum analizăm studiul ştiinţific", a spus oficialul Ministerului Mediului.

La eveniment şi-au făcut apariţia şi în jur de 15 foşti proprietari ai terenurilor din zonă, expropriaţi în perioada comunistă, susţinând că Ministerul Mediului tergiversează procesul prin care pot fi despăgubiţi.

"Am o hotărâre judecătorească, definitivă şi executorie pentru un teren în această zonă. Am trimis hotărârea la Ministerul Mediului, care tergiversează acest proces de cinci ani. Mereu mi se răspunde că solicitarea mea este în analiză", a spus Ion Marinescu, unul dintre cei 154 de proprietari care deţin terenuri în zonă, informează agerpres.

Ei au afişat bannere cu mesajul "Stop corupţiei! Stop tergiversărilor! Stop umilinţelor!".

În replică, Florian Udrea a precizat, că procesul de declarare a zonei drept arie protejată nu are legătură cu statutul juridic al terenului, întrucât există numeroase arii protejate care sunt în proprietatea unor persoane fizice.

Delta Bucureştiului din Lacul Văcăreşti, cunoscută şi sub denumirea "Delta dintre blocuri", reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei. Lacul Văcăreşti a fost conceput de către administraţia comunistă ca parte a amenajării complexe a râului Dâmboviţa şi a fost proiectat să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureştiului împotriva inundaţiilor. Lucrările au fost demarate în anul 1986 dar au fost sistate după 1989. La suprafaţa celor aproape 200 de hectare de vegetaţie şi zone mlăştinoase, alimentate de ape subterane, trăiesc într-un ecosistem stabil diferite tipuri de peşti, raţe sălbatice, lebede, şopârle, sau pescăruşi.

La 5 iunie 2012, de Ziua Mondială a Mediului, ministrul de resort Rovana Plumb a anunţat că va întreprinde toate demersurile legale pentru desemnarea acestui spaţiu drept arie naturală protejată.

"Zona Lacului Văcăreşti a fost recucerită de natură. Noi vrem să ne asigurăm că natura este repusă în drepturi, dar în acelaşi timp să reparăm şi să protejăm, pentru ca acest loc să devină o destinaţie turistică a Bucureştiului şi a României", a declarat atunci ministrul Mediului şi Pădurilor.

La sfârşitul lunii octombrie 2012, Rovana Plumb a precizat că întocmeşte un studiu de fundamentare necesar desemnării zonei Lacului Văcăreşti din Bucureşti ca arie protejată. Sursele de finanţare anunţate sunt Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Axa 4 Biodiversitate, precum şi alocările bugetare în cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru transformarea Lacului Văcăreşti în zonă de arie naturală protejată urbană.

La 3 iulie 2013, Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a reiterat că amenajarea Lacului Văcăreşti este un proiect prioritar al Ministerului Mediului, în cadrul strategiei de prezervare a biodiversităţii. 'Ministerul Mediului a primit din partea Academiei Române acordul de transformare a zonei Lacului Văcăreşti în arie naturală protejată. Cea mai importantă componentă pe care o avem aici de urmărit este cea legată de situaţia proprietăţilor din zona lacului, problemă care este în atenţia comisiei special constituite din minister', a arătat Rovana Plumb.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ