Deputaţii jurişti au dat raport favorabil la proiectul privind despăgubirile în cazul imobilelor confiscate în comunism

| 19 apr, 16:08

Deputații din Comisia juridică au adoptat, marți, raport favorabil cu amendament la proiectul de lege pentru completarea art. 41 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România.

Modificarea, propusă de inițiatorul proiectului, deputatul Cătălin Drăgușanu, prevede ca la art. 41 al legii să se introducă un alineat (2) cu următorul conținut: "prin derogare de la alin. (1) plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, precum și a sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești, rămase definitive și irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi, se face într-o singură tranșă pentru sumele, stabilite prin despăgubiri, de până la 50.000 de lei".

La acest text, inițiatorul a adăugat un amendament aprobat în Comisia juridică a Camerei, potrivit căruia la același art. 41 să se introducă un alineat (2) indice 1 conform căruia: "începând cu 1 ianuarie 2017, cuantumul unei tranșe nu poate fi mai mic de 20.000 de lei".

Prezent la dezbaterea legii, președintele ANRP, George Băeșu, a apreciat că amendarea proiectului prin stabilirea unui prag de despăgubire este binevenită.

"Am studiat câte dosare ar beneficia de această plată anul viitor și suma care ar trebui să se plătească într-o singură ultimă tranșă nu e decât de 22 de milioane de lei. Am discutat și cu colegii de la Finanțe și noi știm următorul lucru: atunci când s-a făcut Legea 165, pentru anul 2018 s-a prins ca previziune o sumă de trei miliarde de lei. După titlurile de despăgubire pe care le avem de onorat și, la anul intră și deciziile în puncte în plată, nu vom ajunge la un miliard de lei. Adică, dacă se dorește acest lucru (aprobarea proiectului de lege — n.r.), și nouă, ANRP, ne-ar fi bine pentru că, până la sfârșitul anului acesta, am reuși să ne pregătim pentru toate dosarele cu care am termina la anul", a explicat Băeșu.

Senatul a aprobat în luna noiembrie anul trecut proiectul de lege, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ