Deputatul Remus Cernea a "adoptat" o biserică

| 15 aug, 2013

Deputatul Remus Cernea, care se defineşte ca liber-cugetător şi spune că religia e un "produs fascinant al imaginaţiei umane", a făcut un gest surprinzător, "adoptând" o biserică.

Parlamentarul din Partidul Verde a "adoptat" biserica unitariană de la Roşia Montană, asta însemnând că va contribui, inclusiv financiar, la păstrarea acestei clădiri de patrimoniu.

"După cum se ştie, am avut o îndelungată activitate în societatea civilă, continuată în plan politic, pentru apărarea libertăţii de gândire, de conştiinţă şi de religie pentru toţi cetăţenii, indiferent de opţiunea lor în materie religioasă. Sunt un apărator al principiului separării dintre stat şi biserică, principiu care garantează neutralitatea instituţiilor şi respectarea drepturilor fiecărui cetăţean, fără privilegii şi făra discriminari.

Am reacţionat şi o voi face şi de acum încolo faţă de anumite excese şi de irosirea banului public pentru construcţia a numeroase noi biserici sau a Catedralei Mântuirii Neamului. Consider că modul corect de finanţare a cultelor, pe lângă activităţile de autosusţinere ale acestora, ar trebui bazat pe donaţii din partea cetăţenilor, nu pe sprijin direct de la stat din fondurile publice, mai ales dacă este vorba de construcţii noi.

Patrimoniul arhitectural, cultural şi religios al României trebuie însă protejat şi pus în valoare. Atunci când clădirile de patrimoniu, inclusiv bisericile, sunt puse în pericol, autorităţile publice, societatea civilă şi cetăţenii trebuie să îşi asume responsabilităţile pentru salvarea şi/sau renovarea acestora. O intervenţie a statului, în cazul clădirilor de patrimoniu, inclusiv a bisericilor monumente istorice, consider că este legitimă", a precizat Cernea, într-un comunicat.

"Este şi cazul bisericii unitariene din Roşia Montana, construită în 1796. Întrucât astăzi începe Fan Fest la Roşia Montană, am decis, împreună cu colegii mei din Partidul Verde, să răspund campaniei "Adoptă o casă" la Roşia Montană, făcând o donaţie pentru protejarea patrimoniului de acolo", a mai precizat el.

Cernea este un vechi apărator al patrimoniului de la Roşia Montană şi se opune exploatării aurului de acolo.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 aug, 2013
Calin
patrimoniu
Remus Cernea ar adopta orice si ar declara orice ca sa apara putin prin ziare. insa patrimoniul de la Rosia Montana nu se salveaza prin asemenea actiuni facute de ochii lumii, patrimoniul de la Rosia se salveaza prin pornirea proiectului minier, pentru ca investitii masive in patrimoniu!
15 aug, 2013
sabina
cei care au fost interesati pana acum si de acea biserica, de alte case istorice, muzeul si galeriile miniere au fost cei de la compania cu proiectul! Ecologistii, in frunte cu nea Cernea, nu au facut nimic pana acum, dar tot ies cu declaratii si au idei nastrusnice
15 aug, 2013
Alexandru
de ce de-abia acum?
dar pana sa inceapa acest festival, de ce nu a donat nimic? i-a lasat pe cei de la rmgc sa se preocupe de patrimoniul de la Rosia Montana ,investind masiv,si, acum, ca tot e festivalul ecologistilor in desfasurare, s-a gandit ca trebuie sa arate ca face si ceva, nu doar da din gura?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ