Descoperire CONTROVERSATĂ: Ion, primul homo sapiens a trăit în România. Iată unde

| 27 iun, 2014

Cele mai vechi rămăşiţe de Homo sapiens descoperite până în prezent în Europa, de 34.000 - 35.000 de ani, au fost găsite în România, în Peştera cu Oase, din apropiere de Anina, judeţul Caraş-Severin, a declarat arheologul Roxana Dobrescu, de la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române.

Descoperirea lui Ion, cel despre care se crede că ar fi primul homo sapiens din Europa

Povestea lui Ion începe într-o peşteră din Munţii Aninei, acolo unde un grup de speologi a descoperit o veche mandibulă.  Procedura datării cu radiocarbon a relevat faptul că mandibula numără aproximativ 40.000 de ani şi aparţine celui mai vechi homo sapiens European descoperit până în prezent.

Veterana descoperire a primit şi un nume –Ion, iar locul unde a fost găsit a fost îndelung cercetat. Lipsa unor rămăşiţe de unelte i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că peştera nu a fost locuită, Ion trăind şi murind în alt loc.
Povestea continuă cu alte două descoperiri din Anina: un craniu de Homo Sapiens, botezat Vasile, şi alte fosile umane care au primit numele Maria. Diferenţa o fac însă cei 14.000 de ani care îi despart pe Maria şi Vasile de Ion. Altfel spus, cei doi sunt mult mai tineri decât primul homo sapiens din Europa.


Câteva picanterii legate de Ion?

Specialiştii români nu şi-au permis să plătească analizele cu radiocarbon, dar antropologul Erik Trinkaus a acceptat să realizeze procedura. Ion a moştenit ceva şi de la strămoşii neanderthalieni: este vorba de trăsăturile care îl apropie de omul de Neanderthal.

Istoria răspândirii omului homo sapiens în Europa

Oasele de Homo sapiens au fost găsite în 2002, de cercetători ai Institutului de Speologie al Academiei Române, secţia de la Cluj-Napoca, care au chemat o echipă internaţională de arheologi condusă de americanul Erik Trinkaus. În peşteră nu a fost însă găsită vreo urmă de activitate antropică, ci numai oase umane, a precizat Dobrescu, potrivit Historia.

Homo sapiens s-ar fi răspândit în Europa din Orientul Mijlociu, prin regiunile sud-orientale din jurul Mării Negre.

Situl de la Buran-Kaya III a fost descoperit în 1991 şi a fost subiectul unor săpături arheologice numeroase. Un strat de pământ corespunzător paleoliticului superior (35.000 - 10.000 de ani î.e.n) a livrat 162 de fragmente de oseminte umane, alături de resturi de animale (antilope, vulpi, iepuri etc.), unelte din piatră şi os, dar şi obiecte de podoabă, precum mărgele din corn de mamut şi cochilii perforate.

Osemintele umane recent descoperite în Ucraina aparţin unui număr de cel puţin cinci indivizi (un copil, doi adolescenţi şi doi adulţi) şi constau în fragmente de craniu, dinţi, o vertebră, fragmente de coaste şi falange.

Însă "absenţa oaselor lungi, precum femurul, de obicei bine conservate, i-a intrigat pe cercetători", indică CNRS. Urme de "tăieturi de pe mai multe oase" indică, printre altele, faptul că aceste cranii au fost desprinse de corp după decesul indivizilor.

Diferenţele în tratarea osemintelor animale şi umane indică faptul că aceste oase umane nu sunt rezultatul unui "canibalism nutriţional", ci al unui ritual postmortem în cadrul unor practici funerare sau al unui canibalism ritualic.

O altă ipoteză ar fi că aceste trupuri au fost tăiate în bucăţi după deces, pentru ca aceste fragmente să fie depuse în alte locuri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Conflict în stil mafiot între două clanuri de serafimi şi heruvimi

Având reputaţia unui loc al liniştii şi al păcii, Raiul a fost, cu puţin timp în urmă, scena unui atac nemaiîntâlnit. Fiind înarmaţi cu săbii Jedi, câţiva membri ai clanului Serafimilor, au descins într-un loc de reuniune al rivalilor din clanul Heruvimilor. Disputa a izbucnit din cauza neînţelegerii generate de banii obţinuţi în urma pelerinajului organizat la moaştele făcătoare de minuni ale sfinţilor Pic şi Poc. Până la momentul intervenţiei trupelor speciale de apostoli, Bătaia Cea Ruptă din Rai a avut unele consecinţe nefaste pentru ambele tabere: veşminte sfâşiate, aureole sparte şi aripi fracturate.

Printre cei reţinuţi se numără şi Cuviosul Arsenie Cămătarul, temut membru al clanului Serafimilor, dat în urmărire generală pentru un lung şir de minuni comise cu sânge rece folosind sfântul Levier. “De fiecare dată s-a bazat pe relaţiile lui la Muntele Athos pentru a ocoli legea divină, dar iată că am reuşit să-l arestăm. Va posti şi va face canoane aspre pentru mult timp de acum încolo. Mai pe scurt, a dat de Đracu’.”, a declarat sfântul Gheorghe.

Părintele Coşmelie, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, susţine că mulţumită capturării membrilor celor două clanuri, Viaţa de Apoi a Raiului va putea reveni, în sfârşit, la normalitate.
28 iun, 2014
Iustin Pârvu
Dacă crezi că e momentul să se facă liturghie,
Pune-ţi sutana de aur, prinde-ţi părul c-o scufie.
Dacă vrei să dai cu-agheasmă ca să strângi de-o mică plasmă,
Ia busuiocul din grădină, bagă schema cea divină.
Orice moliftă îţi place, fă acuma cum îţi spun,
Vezi tămâia care zace şi mai dă-i cu fum !

Bagă clopotul mai tare dacă vrei să mântuieşti,
Bagă-ţi limba în icoane dacă vrei să preaslăveşti !
Bagă clopotul mai tare dacă vrei s-o arzi divin,
Bagă-ţi capu-n pangar, bagă-ţi capu-n pelerin !

Daca vrei să schimbi oraşul, dacă nu-ţi mai place Iaşiul,
Ia o nouă parohie, mai avută ca să fie,
Bagă cântul mult mai tare, ia un sponsor mai cu stare !
Daca ai intenţii bune dar vrei şi subvenţie,
Orice moliftă îţi place, fă acuma cum îţi spun,
Vezi tămâia care zace şi mai dă-i cu fum !

Bagă clopotul mai tare dacă vrei să mântuieşti,
Bagă-ţi limba în icoane dacă vrei să preaslăveşti !
Bagă clopotul mai tare dacă vrei s-o arzi divin,
Bagă-ţi capu-n pangar, bagă-ţi capu-n pelerin !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ