Descoperirea care schimbă tot ce știau oamenii de știință despre formarea Terrei

| 14 oct, 2013

Cercetătorii au o nouă teorie care s-ar putea dovedi cea coretă cu privire la modul în care s-a format nucleul de metal al Pământului. Ei au folosit razele X şi metalul topit pentru a vedea cum acesta se poate „scurge“ spre miezul Terrei.

Oamenii de ştiintă încă nu au clarificat cum s-a format miezul planetei, dar o serie de experimente ar putea avea răspunsul corect, notează BBC. Munca depusă de cei de la Universitatea Stanford ar putea demonstra că nucleul Pământului s-a format printr-un proces denumit percolare, scrie adevarul.ro.

Pe scurt, acesta presupune că fierul topit a trecut prin stratul de silicat al planetei şi s-a strâns în centrul planetei. Teoria există de mai mult timp, dar a fost ignorată pentru că nu părea deloc realistă. În cazul experimentului, cercetătorii au folosit cantităţi mici de fier şi silicat pe care le-au pus între două diamante şi le-au încălzit la extrem pentru a reproduce condiţiile din timpul formării Pamântului, dar şi pe cele din interiorul planetei.

Odată răcite cele două, au fost inspectate cu raze X petru a vedea dacă percolarea poate fi luată în calcul. Procesul nu s-ar fi încheiat peste noapte, ci în mii de ani, dar oamenii de ştiinţă au acum o nouă bază de cercetare. „Specialiştii au spus că această teorie nu e posibilă, dar acum noi spunem că, în anumite condiţii care există pe planetă s-ar putea întâmpla“, a spus Wendy Mao, cea care a condus studiul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ