Device-ul care ne ajută creierul să devenim mai deştepţi

| 01 noi, 2013

Cercetătorii au găsit răspunsul la întrebarea clasică: Cum devenim mai deştepţi? Prin folosirea tehnologiei tDCS - stimulare transcraniană prin curent direct. Mai multe studii realizate recent sugerează că ne putem îmbunătăţi performanţele cognitive folosind tDCS.

Stimularea transcraniană prin curent direct (tDCS), adică transmiterea unui curent electric foarte slab prin anumite zone din creier poate îmbunătăţi performanţele cognitive, conform descoperă.ro.

Unii experţi sugerează că tDCS ar putea fi folositor în refacerea pacienţilor care suferă de tulburări neurologice şi psihologice, posibil chiar şi în reducerea timpului şi banilor cheltuiţi pentru pregătirea oamenilor în anumite domenii.

Însă cercetarea este preliminară şi specialiştii îşi fac griji cu privire la cei care îşi confecţionează singuri dispozitive de acest gen cu baterii de 9 volţi pentru a-şi stimula creierii.

„Dacă tDCS este suficient de puternic pentru a aduce beneficii, trebuie să ne gândim la răul pe care îl poate provoca în cazul în care metoda este folosită incorect”, a declarat Dr. H. Branch Coslett, şef al secţiei de neurologie de la Universitatea Pennsylvania şi coautor al studiilor care arată că tDCS poate ajuta la o mai bună amintire a numelor de persoane şi la o lectură mai bună.

Chiar şi în cercetare, se întâmplă rare ori ca unele unităţile tDCS să fie un pic mai mari decât bateriile de 9 volţi cu doi electrozi şi un sistem de control ce permite stabilirea duratei sesiunii şi valoarea curentului.

Cu toate acestea, pe youtube pot fi găsite clipuri video postate de utilizatori care şi-au creat singuri astfel de dispozitive. Unii dintre ei, deşi susţin că şi-au îmbunătăţit performanţele la anumite teste recunosc că se simt puţin ameţiţi după ce îşi scot căştile improvizate.

Cât costă un dispozitiv ce imită dDCS

Oamenii care se grăbesc să îşi îmbunătăţească performanţele cognitive îşi achiziţionează casca Foc.us care costă 249 de dolari. Această cască, cu aspect futurist şi cu electrozi de mărimea unor nasturi mai mari, nu este aprobată de cei de la FDA, iar producătorul londonez nu face nicio referire la vreun beneficiu medical adus de produsul său. În ciuda acestui fapt, utilizatorii Foc.us au postat pe forumul Reddit afirmaţii referitoare la faptul că dispozitivul le-a îmbunătăţit timpul de reacţie, starea de spirit şi memoria.

Deşi, în luna mai a acestui an, Foc.us a pus în vânzare un număr de 3.000 de căşti, stocul a fost epuizat în mai puţin de o lună.

Utilizarea tDCS în clinici specializate este considerată ca fiind o metodă sigură deoarece, stimularea electrică foloseşte 0,1% din sarcina utilizată în terapia electroconvulsivă, care forţează neuronii să se activeze în masă. În schimb, specialiştii cred că tDCS-ul scade rata cu care neuronii se activează, determinând creierul să înveţe şi să reţină informaţii.

În Statele Unite există aproximativ 30 de clinici care oferă acest tratamente pentru tratarea diferitelor tulburări neurologice. Chiar şi aşa, de cele mai multe ori tehnica este utilizată în contextul cercetării. Cele mai des întâlnite efecte secundare ale tDCS sunt roşeaţa şi senzaţia de mâncărime, dar oamenii de ştiinţă avertizează că oamenii care fac experimente cu dispozitive improvizate sau cu Foc-us riscă să se rănească.

Pentru moment nu există foarte multe date asupra utilizării pe termen lung a tDCS, iar unii experţi se tem că, pe lângă arsurile externe serioase, oamenii care folosesc dispozitive autorizate şi-ar putea afecta definitiv creierii şi implicit funcţionarea corectă a funcţiilor cognitive şi motorii.

„Ceea ce mă nelinişteşte cu adevărat legat de Foc.us şi dispozitivele tDCS improvizate este intensitatea şi durata curentului pe care îl folosesc oamenii. Nu avem niciun fel de informaţii cu privire la utilizarea pe termen lung a tehnicii, iar eu am cicatrice care pot dovedi să te poţi arde destul de rău cu un tDCS”, a mărturisit dr. Michael Weisend, specialist în neuroştiinţe de la Wright State Research Institute.

În laborator, oamenii de ştiinţă au avut grijă să aşeze electrozii perfect astfel încât aceştia să stimuleze o anumită regiune din creier. Cei care folosesc dispozitive improvizate acasă, în schimb, pot ghici cum se pune casca dacă aruncă o privire într-o carte de anatomie.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 noi, 2013
Catalin Braescu
Prima tinta: autorul articolului
Autorul articolului este un sfertodoct care foloseste termenul englezesc "device" pentru ca n-are suficienta inteligenta sa stie ca in limba romana exista "dispozitiv".
01 noi, 2013
daniela
...
dar un device care sa ajute oamenii sa fie mai buni, exista?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ