Diaconescu: Legislaţia interzice importul şi tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul naţional

| 18 aug, 15:47

Legislaţia internă interzice importul şi tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul naţional, România fiind şi membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare, a spus, joi, pentru MEDIAFAX, fostul ministu de Externe Cristian Diaconescu.

Referindu-se informaţiile după care în România vor fi transferate 20 de arme nucleare aflate în prezent la baza Incirlik (Turcia), Diaconescu a spus că "este lipsită de orice fundament" şi că o astfel de decizie strategică "nu poate fi luată în afara NATO, fără consultarea Aliaţilor şi în absenţa unor evaluări fundamentale".

"Din punctul de vedere al legislaţiei interne, Legea 111/1996 republicată în 2006, prin articolul 6 interzice pe teritoriul României cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, fabricarea, importul, tranzitarea unei arme nucleare ori a oricărui dispozitiv exploziv nuclear.

În plus, din 1970, România este membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi s-a conformat tuturor prevederilor privind notificarea şi controlului în domeniul nuclear, reprezentând un exemplu pentru comunitatea internaţională", a spus pentru MEDIAFAX fostul ministru de Externe, care este membru în GEM ( Group of Eminent Persons) al al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), o agenţie specializată a Naţiunilor Unite.

Fostul şef al diplomaţiei a amintit şi de existenţa unui acord de cooperare între România şi SUA privind aplicaţiile paşnice ale energiei nucleare, document care stabileşte "condiţii foarte clare şi un control strict" al cooperării bilaterale în materie nucleară, precum şi de Codul de Conduită de la Haga, care este instrumentul multilateral european cel mai relevant privind transparenţa şi creşterea încrederii în domeniul neproliferării rachetelor balistice.

Fostul ministru de Externe a mai spus pentru MEDIAFAX că prin apariţia informaţiilor referitoare la transferul a 20 de arme nucleare de la baza Incirlik (Turcia) în România se urmăreşte "compromiterea rolului defensiv al bazei Deveselu" şi că lansarea lor după "scandalul contrafăcut privind traficul de arme" arată că România este "ţinta unui război informaţional susţinut".

Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, afirmă două surse citate de site-ul EurActiv.com, însă aceste informaţii sunt respinse cu fermitate de MAE.

Conform uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic şi politic. "Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este uşor de îndeplinit," a declarat sursa citată, sub protecţia anonimatului.

Armele nucleare sunt mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ