DIICOT: Cinci inculpaţi trimişi în judecată pentru decontări ilegale de peste 7 milioane de lei de la CJAS Brăila

| 15 mar, 17:43

Procurorii DIICOT au dispus, marţi, trimiterea în judecată a cinci persoane şi a societăţii Ahmeya Pharm SRL într-un dosar care vizează decontări ilegale de peste 7 milioane de lei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila.

Inculpaţii Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu), Paul Creţu, Sorica Vasile, Daniela Vasile şi Iolanda Ionica Serghiev sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, precum şi de fraudă informatică, instigare la fraudă informatică, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi complicitate la uz de fals, toate săvârşite în formă continuată. 

"Prin actul de sesizare s-a reţinut că, începând cu anul 2011, inculpata Ştefan Liliana Valentina a deturnat obiectul de activitate al SC Ahmeya Pharm SRL constituind împreună cu soţul său, inculpata Serghiev Iolanda Ionica şi suspecta B.L., un grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni şi în vederea obţinerii în acest mod de beneficii patrimoniale. Astfel, prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul CJAS Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, inculpata a decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie", se arată într-un comunicat al DIICOT transmis AGERPRES. 

Liliana Valentina Ştefan este acuzată că pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale a atras în cadrul grupului şi alte persoane, care au acţionat permanent sau ocazional fie prin participare directă la comiterea faptelor, fie prin contribuţii menite să protejeze mecanismul ilicit. 

"În concret, mecanismul infracţional a fost dezvoltat începând cu anul 2011, dată de la care inculpata Ştefan Liliana Valentina a angrenat SC Ahmeya Pharm SRL în circuite economice şi financiare fictive, înregistrând în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice (...) fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - medicamente care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii - marfa nefiind în realitate livrată", se precizează în comunicat. 

Scopul acestor achiziţii fictive a fost decontarea nelegală de la CJAS Brăila a valorii compensate a medicamentelor, decontare realizată în baza unor reţete prescrise tot în mod fictiv. 

Sumele de bani decontate de către CJAS Brăila au intrat în contul de trezorerie al SC Ahmeya Pharm SRL, fiind direcţionate către plata a diverşi furnizori reali sau fictivi ori către alte conturi ale societăţii. Ulterior, sumele au fost retrase în numerar sau au fost introduse într-un nou circuit fictiv, prin efectuarea unor plăţi simulate datorate unor persoane apropiate inculpatei Liliana Valentina Ştefan şi urmate, fără excepţie, de retrageri în numerar efectuate ritmic, pe măsura încasărilor. 

"În acest mod, banii au fost spălaţi, asigurându-se astfel o aparenţă de legalitate a acestor tranzacţii şi a originii banilor. Ca urmare a acestor activităţi, inculpata Ştefan Liliana Valentina şi-a însuşit şi a disimulat originea ilicită a sumelor de bani rezultate din prejudicierea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prejudiciere realizată prin decontarea contravalorii de medicamente având ca mod de operare folosirea de documente justificative false (reţete, borderouri, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare)", mai susţin procurorii DIICOT. 

Prejudiciul cauzat CJAS Brăila se ridică la de 7.057.613 lei. 

În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii, dosarul fiind înaintat Tribunalului Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ